Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Obrazy jako známky: výstava ukazuje jiného Vladimíra Suchánka

Kultura

  7:00
PRAHA - Expozici drobné grafiky známého výtvarníka zahájili v Poštovním muzeu v Praze.

Vladimír Suchánek na výstavě v Poštovním muzeu foto: ČTK

Komorní výstava volně doplňuje mnohem širší prezentaci, jež vznikla k Suchánkovým osmdesátinám a do 12. května je k vidění v Císařské konírně Pražského hradu.

Vladimír Suchánek

Narodil se 12. února 1933 v Novém Městě nad Metují. V letech 1952-1954 studoval na Univerzitě Karlově a poté absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. Je činný v oboru grafiky, malby, knižní ilustrace, známkové tvorby a ex libris. Z mezinárodních výstav a bienále si odnesl tři desítky ocenění. Uspořádal téměř 160 samostatných výstav v České republice i v zahraničí. Od roku 1996 je předsedou Sdružení českých umělců grafiků Hollar. V roce 1997 byl jmenován členem Evropské akademie věd a umění v Salcburku. Před sedmi lety převzal státní vyznamenání Za zásluhy v oblasti umění.

Základem expozice v Poštovním muzeu jsou návrhy na poštovní známky, které Suchánek vytvořil. Zájemci si mohou prohlédnout také podklady k jeho legendárním známkám z cyklu Znamení zvěrokruhu. Výstava obsahuje tři desítky známek a zhruba stejný počet drobných grafik. Návštěvníci na nich uvidí osobnosti, které má auior rád, například Karla Čapka, Franze Kafku či Gustava Mahlera.

Do známkové tvorby vstoupil Suchánek ve druhé polovině 90. let. Jeho jedinečnou litografickou tvorbu evokuje návrh známky Jean Gaspard Deburau, působivá je jeho předloha připomínající milénium od smrti Sv. Vojtěcha. Známky pak vyšly jako společné vydání v Česku, Polsku, Maďarsku, Německu a Vatikánu. Celkem grafik vytvořil 22 českých známek na nejrůznější náměty. Patří mezi ně emise Technické památky - mlýny, Znamení zvěrokruhu a Vánoce.

"První známku jsem udělal v roce 1996 ke 100. výročí narození fotografa Josefa Sudka. Vedly mě k tomu ryze osobní důvody, protože jsem se s ním spřátelil už jako student a chodil za ním každé úterý poslouchat starou hudbu," řekl Suchánek ČTK. Poté si vybíral témata, která konvenovala s jeho tvorbou. "Následovaly vánoční známky, kde jsem použil lidový betlém," dodal.

Autor: