Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Obscénní, deviantní, rasistická. Slováci se vzepřeli výstavě Františka Ringo Čecha

Kultura

  17:11
Výstava „naivních obrazů“ Františka Ringo Čecha s názvem Ringo ever, Rembrandt never, která je od začátku června k vidění v Galerii P. M. Bohúňa ve slovenském Liptovském Mikuláši, vyvolala nevoli místních zaměstnanců. Čechovo dílo má podle nich nevalnou kvalitu a navíc je „obscénní, deviantní a rasistické“.

František Ringo Čech představuje jedno ze svých děl. Snímek pochází z roku 2007. foto: Daniel Beran, MAFRA

Názor zaměstnanců formulovala výtvarnice a restaurátorka Erika Benická v dopise zaslaném zřizovateli galerie, vedení města a médiím. „Svým jménem i jménem odborných zaměstnanců galerie se tímto veřejně distancujeme od této výstavy. Domníváme se, že prezentovaná tvorba F. R. Čecha neodpovídá kritériím výtvarného umění, je společensky dehonestující, a proto nepatří do kulturní instituce,” stojí v něm.

BEZR: V ruce pero měl, ale nepodepsal. Proč se Ringo Čech nemůže postavit k Antichartě čelem?

Čechova tvorba se podle zaměstnanců galerie nejhrubší formou vysmívá kulturním a etickým principům, které jsou jim vlastní. Jeho styl navíc považují za nevyvinutý, jednotvárný a kýčovitý. Organizátor výstavy, kurátor Peter Cabadaj, byl ale dle svých slov na kritiku připraven. „Ringo vždy na margo kritiky uznal, že se  že se ve svém úsudku nemýlí. Dokonce mohou mít pravdu. Ale on na to s..e,“ řekl serveru iDnes.cz.

Nazí mimozemšťané a odhalené děti

Terčem nelibosti je výstava skýtající 84 děl, na nichž se objevují mimo jiné odhalená dětská těla zobrazená v sexuálním kontextu či nazí mimozemšťané připomínající postavičku E. T. Fotografie z výstavy lze najít na stránkách slovenského deníku SME.

Zrušení výstavy se ale podle všeho zatím nechystá. Ředitelka galerie Alena Chebeňová označila Čecha za etablovaného tvůrce, jehož práce má v galerii své místo, a poukázala na to, že výstava podle ní slaví velký úspěch. Zástupce šéfredktora slovenského Denníku N vidí v tomto přístupu další z důkazů nekompetentnosti vedení galerie, která se podle něj projevila již při nedávné kauze zabavení obrazů se signaturou Rudolfa Fily, u nichž vzniklo podezření, že se jedná o falzifikáty.

19.července 2018 v 15:46, příspěvek archivován: 20.července 2018 v 17:10

“Liberálové” se postarali Ringovi o skvělou reklamu! Jejich argumenty mi trochu připomínají pověstné “Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické” https://t.co/uqYijgMBeC

Na situaci reagoval i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Kritiku označil za „výbornou reklamu“ a názor zaměstnanců připodobnil k prohlášení Gustáva Husáka “Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické”.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!