Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Obyvatelé australského Byron Bay protestují proti reality show od Netflixu

Kultura

  6:56
Sydney - Tisíce obyvatel australského letoviska Byron Bay již podepsaly petici, která vyzývá k zákazu natáčení plánované reality show streamovací společnosti Netflix, jež se má odehrávat právě v této lokalitě.

Netflix (ilustrační). foto: Reuters

Podle místních lidí by pořad mohl poškodit pověst malebného města Byron Bay, které díky svým krásným plážím, vlnám vhodným k surfování a uvolněnému životnímu stylu přitahuje každoročně množství turistů, včetně hollywoodských hvězd a influencerů. Právě ti mají v reality show hrát hlavní roli, píše agentura AP.

„Všeobecně uznávanou pravdou je, že influencer s velkým počtem sledujících touží mít na pozadí (svých videí) pláž. A není lepší pozadí, či magnet pro influencery, než je Byron Bay - dokonalá scéna příštího pořadu společnosti Netflix,“ uvedla minulý měsíc streamovací služba.

Řada místních obyvatel ale na plány Netflixu reagovala s rozhořčením, přičemž poukázali na to, že město je na sociálních sítích zobrazováno povrchně a nerealisticky a že tento idealizovaný pohled neodráží život většiny zdejších lidí. Obyvatelé upozorňují na sociální problémy, jimž město čelí, jako je dostupnost bydlení či práce, i problémy týkající se životního prostředí, jako je eroze pobřeží.

Zátěž pro devítitisícové město, které ročně navštíví 2,5 milionu turistů, představuje v poslední době i příliv osobností populárních na sociálních sítích, který podle starosty Simona Richardsona mění demografické složení obyvatelstva.

Mnohé místní podniky odmítly, aby se seriál o osmi epizodách natáčel na jejich pozemku, a petici proti natáčení podepsalo přes 8500 místních i dalších lidí. „Tato mezinárodní firma chce využít jména města, ačkoli místní komunita si to nepřeje,“ prohlásil hudebník Ben Gordon, který v Byron Bay vlastní kavárnu.

Název nového seriálu „Byron Baes“ je slovní hříčkou, v níž se vyskytuje slangové slovo „bae“, které je zkratkou vytvořenou ze slova babe a označuje přítele, přítelkyni či jakoukoli jinou blízkou osobu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!