Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Od Florence and the Machine k Patti Smith. Tipy na hudební festivaly u sousedů

Slovensko-cest

  12:30
Festivalová sezóna je v plném proudu, kam se vypravit za hranice? Desátého srpna odstartuje v Budapešti co do kvantity i kvality velkolepý festival Sziget, který láká na taková jména jako Robbie Williams, Florence and the Machine, Kasabian, Limp Bizkit či Rudimental. Zajímavou nabídku slibuje i polský OFF festival, kde vystoupí například Sunn O))), nebo slovenský Grape.

Florence and the Machine vystoupí na Szigetu. foto: Reprofoto

Sziget

10. - 17. srpna 2015
Budapešť, Maďarsko
www.szigetfestival.cz/programs/program_2015
Hlavní hvězdy:Robbie Williams, Florence and the Machine, Kings of Leon, Ellie Goulding, Kasabian, Limp Bizkit, Rudimental

Největší hudební festival ve střední Evropě, na kterém vystoupí stovky kapel, se odehrává na 50 místech festivalového ostrova uprostřed Budapešti, o rozloze 76 hektarů Hned první den festival zahájí popová hvězda Robbie Williams, v úterý následuje Florence & The Machine, Asaf Avidan, Babylon Circus, Kensington, Future Islands. K dalším zajímavým jménům patří například Ellie Goulding, Foals, The Ting Tings, MØ, Ella Eyre, Avicii, Kasabian, Marina and the Diamonds, The Subways, Limp Bizkit, Rudimental, Martin Garrix, José Gonzalez nebo Kwabs. Z českých kapel na festivalu vystoupí např. Ghost of You, Mydy rabycad a Cirk La Putyka.

José Gonzáles na Colours of Ostrava.

Festival je jako jediný v historii dvojnásobným držitelem evropského ocenění EFA „Best Major Festival“ (2011 a 2014). Kromě hlavních rock-popových scén bude k dispozici také obří taneční stan, scéna věnovaná jazzu a klasické hudbě, world music s hvězdami jako je Goran Bregovič či Maríza, nebo scéna s irskou hudbou.
Levnější vstupenky lze zakoupit do 31.7. na www.szigetfestival.cz/tickets/category/entry-ticket

OFF Festival

7.–9. srpna 2015
Katovice, Polsko
http://off-festival.pl/
Hlavní hvězdy: Sunn O))), Run The Jewels, Patti Smith, The Residents,Arto Lindsay, Young Fathers

Pestře naprogramovaný festival letos představí hvězdy různých žánrů. Fanoušky noisu a metalu potěší dronemetalová kapela Sunn O))), současný rap zastoupí Run The Jewels, Killer Mike nebo El-P. Surrealistickou show slibuje vystoupení avantgardních The Residents, vystoupí také nestárnoucí rockerka Patti Smith s albem Horses. Dále vystoupí písničkář Son Lux, který má za sebou spolupráci se jmény jako Sufjan Stevens, Richard Parry (Arcade Fire) nebo Lorde. Festival uvede také popové Young Fathers, kteří mají na kontě cenu Mercury Prize 2014 za jejich album Dead. Exotiku zastoupí mistři hrdelních a alikvótních hlasů ze Sibiře Huun Huur Tu nebo Ogoya Nengo & The Dodo Women’s Group hrající keňskou tradsiční hudbu.

Patti Smith s dalajlámou na festivalu v Glastonbury 2015.

Jednu ze scén - Experimental Stage – letos kurátoruje fenomenální americký kytarista, hudební producent a skladatel Arto Lindsay, jehož hudba je rozkročená mezi americkou avantgardou a novou brazilskou hudbou. Lindsay působil např. v kapelách DNA, The Lounge Lizards, Ambitious Lovers nebo The Golden Palominos, spolupracoval s Johnem Zornem a dalšími. Hlavní část večera obstará sám Lindsay se svou kapelou, dále na pódium pozval domácí skupinu Złota jesień, 3FoNIA, Ann Liv Young či Buffalo Daughter.

Grape

14. - 15. 8. 2015
Piešťany, Slovensko
www.grapefestival.sk
Hlavní hvězdy: Foals, The Maccabees, José Gonzáleze, MØ, Sigmu, Netsky, Balthazar

The Maccabees

Headlinery pátečního večera bude britská indie rocková kapela The Foals, která bude mít na Slovensku koncertní premiéru. V pátek vystoupí také jejich krajani The Maccabees. Taneční muziku zasoupí aktuální špička v žánru – britská dvojice Sigma, která v rámci jejich show předvede DJ set, který doplní hostující MC. V sobotu vystoupí švédský písničkář argentinského José González, jehož aktuální album Vestiges & Claws vyšlo letos v únoru. Gonzáles vystoupil letos u nás na festivalu Colours of Ostrava. Kontrastem ke Gonzálesovým melancholickým písním bude vystoupení svérázné divoženky MØ, která má ráda nadsázku a neváhá dělat si legraci ze sebe samotné. Drum’n’bassový žánr zastoupí belgický producent a interpret Netsky, který se v Pieštanech se představí společně s kapelou v rámci projektu Netsky Live.

Z českých a slovenských interpretů vystoupí například: Lenka Dusilová, Tata Bojs, Luno, Wild Tides, Purist, Puding Paní Elvisovej, Billy Barman, Le Payaco, Para, Katarzia a Paulie Garand.

A Summer´s Tale

5. - 8. 8. 2015
Luhmühlen, Neměcko
https://www.asummerstale.de/en/
Hlavní hvězdy: Patti Smith, Damien Rice, ZAZ, Tori Amos, Róisín Murphy, Belle and Sebastian, Calexico

Francouzská zpěvačka ZAZ

Nabitý program v lůně přírody konaného festivalu, který má podle organizátorů ambici „být víc než jen obyčejným open air festivalem“, nabízí kromě kvalitní a pestré hudební produkce také autorské čtení, filmy, workshopy, divadelní představení a kulinářské zážitky. Vystoupí tu kromě výše uvedených hudebníků také nigerijská soulová hvězda NNEKA, švýcarská zpěvačka a skladatelka Sophie Hunger, kapela Augustines, která se objevila i na Colours of Ostrava, a mnozí další.

VÁŽNÁ HUDBA

Slavnosti Richarda Wagnera
25. 7. - 26. 8.2015
Bayreuth, Německo
http://www.bayreuther-festspiele.de

Festival v Bayreuthu zaměřený na díla skladatele Richarda Wagnera se koná od roku 1876 a je nejstarším dosud konaným festivalem vážné hudby.

Dirigent Kiril Petrenko.

Letošní ročník zahájila premiéra inscenace Tristana a Isoldy, kterou nastudovala Wagnerova pravnučka Katharina Wagnerová, která je také ředitelkou festivalu. K dalším dílům, která budou uvedena, patří opery Lohengrin, Bludný Holanďan a tetralogie Prsten Nibelungův. Hlavním dirigentem festivalu je uznávaný Kiril Petrenko, který je od letošního června také novým šéfem Berlínské Filharmonie.

Autor: