Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Od Lady Gaga po Joan Baez. Jaká jména nabídne koncertní podzim?

Kultura

  12:00
Tuzemská koncertní pódia čeká bohatá pozdně letní a podzimní žeň. Do Česka se chystají zvedené popové celebrity i hudební legendy od Lady Gaga až po Joan Baez. Většina interpretů nabídne své nové nahrávky, někteří, jako například Lisa Stansfield, Pharrell Williams nebo Tony Bennett v Česku vystoupí poprvé. Vrátí se Kylie Minogue, Lenny Kravitz či kapela OneRepublic.

Lady Gaga při předávání Amerických hudebních cen 2013 foto: Reuters

Dlouho očekávané první tuzemské vystoupení skladatele a producenta Pharrella Williamse, jehož hit Happy boduje v rádiích i hudebních hitparádách po celém světě, proběhne 17. září v pražské O2 areně a nabídne písně z jeho aktuálního alba G I R L.

Pharrell Williams rozbalí svou show 17. září v O2 areně.

Pro příznivce tvrdé muziky zahraje v Lucerna Music Baru 11. září americká kapela Helmet, která kombinuje zeppelinovské riffy s precizností post-hardcoru. V Praze Helmet odstartují šňůru slavící 20. výročí od vydání jejich oceňovaného alba Betty. Na turné k 35. výročí svého vzniku zahrají 16. listopadu v pražském Roxy britští metalisté Saxon. Speciálním hostem na vybraných koncertech budou Skid Row.

Dámská jízda: Lady Gaga, Kylie Minogue, Zaz a Joan Baez

Provokativní americká zpěvačka Lady Gaga vystoupí 5. října v pražské O2 areně. Umělkyně proslulá svými extravagantními show se v Česku představí podruhé. V roce 2010 v Praze nabídla všechny své hity i řadu efektů včetně pyrotechniky umístěné v podprsence. Ve vysočanské areně se 21. října potřetí představí popová hvězda Kylie Minogue, turné k albu Kiss Me Once bude zahrnovat 31 vystoupení v 15 zemích.

Vedle již avizovaného koncertu 29. listopadu v pražském Fóru Karlín francouzská zpěvačka a skladatelka Zaz vystoupí v Brně. Její samostatný koncert se uskuteční 1. prosince v hale Vodova s repertoárem z její aktuální desky Recto Verso.

Joan Baez zahraje 16. října v Lucerně.

Přijedou i zástupkyně starší generace zpěvaček. Proslulá americká písničkářka Joan Baez vystoupí 16. října v pražské Lucerně. Dlouholetá přítelkyně Václava Havla na turné propaguje kompilaci nazvanou Diamantes. Britská zpěvačka Lisa Stansfield vystoupí 1. listopadu poprvé v České republice. Jedna z hudebních hvězd r'n'b, soulu a popu 80. a 90. let zazpívá ve Velkém sále pražské Lucerny, kde představí i své loňské album Seven.

Po dvou a půl letech se do Prahy vrátí Chris Rea. Britského kytaristu, zpěváka a skladatele bude hostit 30.října O2 arena. Americký multiinstrumentalista Lenny Kravitz na stejném místě vystoupí 13. listopadu. Kromě starších hitů představí desáté studiové album Strut.

Mladší generaci posluchačů zaujme koncert zpěváka George Ezry. Hudebníka, jehož skladby Did You Hear the Rain? a Budapest pravidelně hrálo BBC Radio 1, přivítá 10. listopadu Lucerna Music Bar. Americká kapela OneRepublic v čele s charismatickým zpěvákem a skladatelem Ryanem Tedderem zahraje 14. října v Praze. Do metropole se vrátí po necelém roce od lednového vyprodaného koncertu k albu Native.

Industrial i jazzové legendy

Pro jiný typ posluchačů bude koncert industriální kapely Einstürzende Neubauten. Tito němečtí průkopníci industriálního rocku vystoupí 15. listopadu v pražské Retro Music Hall, kde už od 18.00 představí novou desku Lament.

Tony Bennet vystoupí 20. září v Praze v Kongresovém centru.

Ještě v tomto roce se v Praze objeví i dvě velké jazzové legendy. Interpret mnoha hitů, držitel 17 cen Grammy a velikán světového swingu Tony Bennett vystoupí 20. září v Kongresovém centru. Americká jazzová zpěvačka a držitelka tří Grammy Dee Dee Bridgewaterová zazpívá 23. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny, kde vzdává hold jazzové legendě Billie Holidayové.

Autoři: ,