Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Od února budou v Praze na Kampě a Vinohradech „automaty“ na verše

Kultura

  17:00
PRAHA - Od února budou v Praze dva „automaty“ na verše. V parku na Kampě bude poezie tištěná na otočných válcích a na náměstí Míru na Vinohradech jako jukebox. Oznámil to autor projektu Ondřej Kobza, z jehož iniciativy se ve městech začaly objevovat veřejně přístupná piana či šachové stolky.

První návrh veršomatu, dalšího z projektů Ondřeje Kobzy foto: Ondřej Kobza

Zařízení na náměstí Míru bude „poeziomat“, jukebox, který bude přehrávat poezii. Na Kampě bude „veršomat“, půjde o altán s lavičkou, ve kterém verše budou vytištěné na otočných válcích, známých cestujícím z nádražních hal jako nosiče jízdních řádů.

Více o projektu zde:

Peníze na jeho výrobu Kobza sehnal díky crowdfundingu, tedy komunitnímu financování, kdy lidé přispívají na projekty, které se jim líbí a za své peníze dostávají obvykle drobné odměny. V případě veršomatu například pozvánku na jeho křest nebo výlet za jeho výrobcem. Vybralo se přes 93.000 korun.

Na Kampě by pak veršomat neměl zůstat trvale, počítá se s tím, že se bude postupně přesouvat na různá místa. Proto zatím ani Kobza nepočítá s tím, že by jich bylo více než jeden.

Podobných projektů na oživení veřejného prostoru inicioval Kobza už několik. Od 18. srpna jsou na několika místech v Praze k dispozici šachové stolky. K další nápadu, klavírech v ulicích Prahy, se postupně připojila další zhruba třicítka měst. Hitem internetu se stal cizinec hrající na klavír na pražském letišti nebo dopravní policista u pražského Rudolfina.

Autor: