Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Odhalená prsa za tvrdé totality. Pražské orgie Ireny Pavláskové se představují

Kultura

  16:35
Film Pražské orgie, jehož scénář napsala režisérka Irena Pavlásková podle novely loni zesnulého amerického spisovatele a držitele mnoha významných cen Philipa Rotha, do českých kin vstoupí 10. října. Spisovatele Nathana Zuckermana, často využívané alter ego Philipa Rotha, v něm ztvární kanadský herec Jonas Chernick. Zuckermanova průvodce Rudolfa Bolotku hraje Pavel Kříž a výstřední spisovatelku Olgu držitelka ocenění pro nejlepší herečku festivalu v Benátkách Ksenia Rappoportová.

Snímek Pražské orgie (2019). Režie: Irena Pavlásková. foto: BIOSCOP

Příběh filmu Pražské orgie se odehrává v Praze v polovině 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman, aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s totalitou ovládaným národem a podivuhodným uskupením režimem umlčovaných umělců. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení, v němž mnozí hrají falešně, a nikomu nelze věřit. Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč. Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou Olgou a pronikne na večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě.

„Vztah Olgy a Zuckermana je ve filmu klíčový,“ uvedla režisérka Pavlásková. „Olga Zuckermana přitahuje a děsí zároveň. Je tak strašně otevřená a bez skrupulí, že ho přivádí do rozpaků, a současně ho fascinuje.“

Ve filmu dále hrají Klára Issová a Jiří Havelka vytvářející milenecký pár českých emigrantů, na jejichž popud přijede Zuckerman do Československa vyzvednout literární rukopis. Dále uvidíme Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka. Viktor Dvořák a Jakub Wehrenberger se objeví v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.

Philip Roth vycházel při psaní novely Pražské orgie z vlastních zážitků. V 70. letech jezdil do Prahy a setkával se s českými zakázanými autory, v 70. a 80. letech poskytoval podporu československým spisovatelům. V roce 1976 odmítla komunistická moc Rotha do Československa vpustit, vrátil se až v roce 1990.

Pro Pavláskovou jsou Pražské orgie sedmým celovečerním hraným filmem. Za svoje filmy získala řadu významných ocenění, její snímky se kromě toho těší divácké návštěvnosti. Její zatím poslední režijní počin, snímek Fotograf, byl druhým nejnavštěvovanějším českým filmem roku 2015.

Autor: