Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Odložená bondovka či ‚americký‘ Jan Žižka. Podívejte se na plánované filmové premiéry roku 2021

Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa. foto: FORUM FILM

Kinosály jsou zatím stále zavřené, ale rok 2021 má být plný zajímavých filmových počinů. V Česku mají mít premiéru třeba thriller Promlčeno a životopisný film o Emilu Zátopkovi. Zahraniční produkce plánují představit snímek Black Widow nebo dlouho očekávanou bondovku. Žolíkem letošního roku by mohla být premiéra historického filmu Jan Žižka, v němž hlavní roli ztvárnil americký herec Ben Foster.
  5:00

Promlčeno

Režisér Robert Sedláček se ve svém thrilleru pustil do poměrně citlivého tématu promlčených trestných činů. Snímek je inspirován skutečným příběhem člověka, který touží po odpuštění. Děj je propleten otázkami, zda se vražda dá odpustit nebo zda by měla zůstat promlčena. Hlavního hrdinu celovečerního snímku si zahrál Karel Roden, další postavy ztvárnili Vilma Cibulková a Igor Bareš.

Zátopek

Pokud se zajímáte o sport a je vám blízká historie Československa, neměli byste zmeškat letní premiéru filmu Zátopek. Životopisné drama zrežíroval David Ondříček a jak už jeho název napovídá, hlavní postavou je legendární český atlet Emil Zátopek. Vedle Václava Neužila ml. v hlavní roli se ve filmu objeví také Martha Issová, která ztvárnila roli Zátopkovy manželky Dany.

Jan Žižka

Jan Žižka

Dalším magnetem letošní filmové nabídky bude jistě historické životopisné drama Jan Žižka. Snímek s vlasteneckou tématikou zrežíroval Petr Jákl. Film vypráví o zrodu legendárního českého vojevůdce, má ale překvapivě mezinárodní obsazení. Hlavní roli získal americký herec Ben Foster. Dalšími zahraničními hvězdami jsou Michael Caine nebo Til Schweiger. Ve výpravném velkofilmu se samozřejmě objeví i řada slavných českých herců, například Karel Roden, Marek Vašut a Ondřej Vetchý. Roli dostal dokonce i bývalý olympionik Roman Šebrle.

Na jaký film se v roce 2021 nejvíc těšíte?

celkem hlasů: 1061

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pátek 31. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

Jan Žižka471
Není čas zemřít296
Zátopek103
Matrix 476
Black Widow46
Kingsman: První mise42
Promlčeno27

Black Widow

Letos si přijdou na své také fanoušci Marvelu. Komiksová postava Black Widow bude mít svůj vlastní celovečerní film. V dobrodružné sci-fi se v hlavní roli představí Scarlet Johanssonová, kterou dožene její zapomenutá minulost. Navíc se ještě musí vypořádat se zabijákem Taskmasterem, který jí jde po krku.

Kingsman: První mise

Své premiéry se letos dočká také očekávaný blockbuster Kingsman: První mise. Více než dvouhodinový film od Falconu dějově předchází filmové sérii Kingsman a vypráví o zrodu první tajné služby na světě, která chce překazit plány největším zločincům na planetě. Do hlavní role obsadil režisér Matthew Vaughn anglickou herečku Gemmu Artertonovou. Film měl mít původně premiéru už minulý rok.

Není čas zemřít

Není čas zemřít

Dalším filmem s odloženou premiérou byla poslední bondovka s Danielem Craigem Není čas zemřít. Trailer slibuje film plný přestřelek a nečekaných momentů. James Bond si užívá zaslouženého odpočinku, který mu však naruší nečekaná žádost o pomoc. Hlavní hrdina se opět pokusí překazit plány záhadného zločince a při tom nepřijít o život a zachránit svět. Záporáka si zahrál Rami Malek. Novinkou bude i role herečky Lashana Lynchové jako nové agentky. Znělku k filmu nazpívala americká zpěvačka Billie Eilish.

Matrix 4

Fanoušci filmu Matrix by si neměli nechat ujít snímek Matrix 4. Akční sci-fi od režisérky Lany Wachowské má premiéru naplánovanou na 21. prosince 2021, přičemž autoři ji kvůli nejisté situaci ohledně koronaviru několikrát změnili. Ve filmu se opět objeví Keanu Reeves, který se představí jako Neo, diváci se mohou těšit i na Carrie-Anne Mossovou v roli Trinity.

Autor: