Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Odvážní Sověti proti americkým agentům. Na internet na krátkou chvíli unikla ukázka ruského Černobylu

Kultura

  13:48
ČERNOBYL/PRIPJAŤ/MOSKVA/PRAHA - Ruská odpověď televize NTV na úspěšnou minisérii Černobyl se blíží. Na internet nejspíše omylem unikla ukázka, v níž jsou proti sobě postaveni empatičtí Rusové a Američané, kteří se snaží napáchat co nejvíce škody. Celý děj je založen na jedné z neznámějších konspiračních teorií okolo Černobylu.

Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) a Valerij Legasov (Jared Harris) - nesourodá dvojka, která musí zmírnit důsledky katastrofy. foto: HBO

Odvážný příslušník KGB Andrej Nikolajev (Igor Petrenko) je vyslán do Černobylu, kde sovětská vláda tuší něco nekalého. Nemýlí se. Přímo v týlu nepřítele totiž operuje agent Albert Lenz (Dimitrij Uljanov) a jeho tým, který dostal za cíl sabotovat jadernou elektrárnu. To vše ve dvanácti dílech, což je o 7 dílů více, než měla minisérie Černobyl televize HBO. 

Grafit ze střechy musí odstranit vozík. Minisérie Černobyl (2019). Tvůrce:...
Bryukhanov, Ďatlov a Fomin. Soudní přelíčení s obžalovanými. Minisérie Černobyl...

„Ukázka na seriál předkládá divákům neohrožené sovětské velitele, kterým leží na srdci životy záchranářů.  Američtí špióni zase bez důvodu sabotují sovětské železnice,“ popsal upoutávku na svém Twitteru novinář Max Seddon, moskevský korespondent novin Financial Times.

Ukázka byla ale rychle stažená produkční společností Amalgam Studios, která si na zveřejněné video nárokuje autorská práva. Je tak pravděpodobné, že šlo o nepovolený a předčasný únik, takzvaný leak. Magazín Vanity Fair uvádí, že seriál z velké části platila přímo ruská vláda. Ta na natáčení věnovala 30 milionů rublů (zhruba 11 milionů korun). Je ale těžké odhadnout, jaký měl projekt celkový rozpočet, protože ten Rusko tradičně nezveřejňuje. 

Premisa seriálu stojí na konspiracích. „Jedna z teorií mluví o tom, že Američané infiltrovali Černobyl. Mnozí historici nepopírají, že v den neštěstí byl v elektrárně přítomen cizí agent, nejspíše z americké CIA,“ sdělil novinářům Alexej Muradov (Cherv, Zmey), kterého televize NTV pověřila tvorbou nového seriálu. Vina Američanů na neštěstí je jednou z nejpopulárnějších konspiračních teorií okolo Černobylu.

S tím máme problém

Podle deníku The Moscow Times mají ruská média obecně problém s tím, že dílo o sovětských hrdinech (a neschopném státním zřízení) vytvořila a vysílá americká televize. Řada domácích recenzentů seriál kritizovala.

Černobyl

Nejpopulárnější ruský deník Komsomolskaya Pravda (Комсомольская правда) napsal, že za seriálem stojí i konkurence Rosatomu (Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace) a chtějí tím podkopat reputaci Ruska jako jaderné velmoci. Podle deníku Argumenty i Fakty (Аргументы и факты) je zase seriál pouhou „karikaturou pravdy“.

„Jediné, co tam chybí, jsou medvědi a harmoniky!“ prohlásil o seriálu Stanislav Natanzon, moderátor televize Rusko 24 (Россия 24). V zemi populární levicový sloupkař Anatolij Vasserman, notorický obhájce Sovětského svazu, zase napsal, že „když se Anglosasové rozhodnou natočit něco z ruské historie, je jisté, že to nebude mít s pravdou mnoho společného.“

Běžní ruští diváci ale seriál vnímají velmi kladně. Na serveru KinoPoisk (КиноПоиск), obdobě amerického recenzního serveru IMDB nebo české ČSFD, má Černobyl hodnocení devět bodů z deseti.