Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Odvolaný Darjanin nerespektoval svého šéfa, říká ministr kultury

Kultura

  10:19
Ministr kultury Václav Riedlbauch prohlašuje, že neměl v úmyslu šéfa České filharmonie Vladimíra Darjanina teatrálně odvolat, naopak, snažil se od loňského července hledat řešení; od té doby se podle něj vršily závažné chyby ve vedení orchestru.

Ministr kultury Václav Riedlbauch. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

LN Z jakých důvodů především jste se rozhodl pana Darjanina odvolat?
Delší dobu dostávalo ministerstvo kultury znepokojující signály, že si pan Darjanin neví rady s řízením příspěvkové organizace a že si ji plete se svými zkušenostmi z privátní sféry. Navíc si stále nechtěl připustit, že má v osobě ředitele věcného odboru svého nadřízeného, a nerespektoval jeho pokyny. Vždy raději hledá chybu někde jinde, mimo sebe.

LN Bylo to skutečně naplánované na pátek? A proč jste situaci řešil právě teď, měsíc před volbami?
Nemyslíte, že by bylo pro mne daleko jednodušší nevolit zdánlivě takhle teatrální formu? Vždyť jsem měl příležitost kdykoliv od počátku jeho nástupu do ČF, od loňského července, kdy dělal dost závažné chyby. Neudělal jsem to, naopak jsem ho chránil. Mnohokrát. Výsledkem byla stejná situace jako nyní, když v prosinci pouštěl do veřejnosti stejnou zprávu, že je "na odstřel". Stalo se snad něco? A to těch jeho faulů už bylo požehnaně, stále jsem však byl trpělivý.
Teď jsem se rozhodl ve čtvrtek v noci, až po jeho rozdmychávaných, cílených vášních na svolané tiskové konferenci. V pátek ráno jsem nechal připravit náležité papíry s tím, že si počkám na jeho vystoupení na poradě vedení MK. To dopadlo z jeho strany přímo příšerně, odvoláním jsem ukončil tohle vzájemné trápení. Bude se moci soustředit na své aktivity, kde mu žádný zřizovatel nebude překážet.

LN Jak hodnotíte reakci orchestru i to, že na vás podává žalobu?
Solidarita orchestru s ředitelem je chvályhodná – bez ironie. Jen by měli k sobě členové ČF pustit informace, kterých se jim již dostalo a které se jich bezprostředně týkají. Například to, že k nim nedoputovaly v konci loňského roku všechny peníze, jež jsem jim nechal poslat, aby jim ředitel nemusel sahat na jejich osobní příplatky. O žalobě nic nevím, snad myslíte ono údajné trestní oznámení. Na ně se docela těším, aspoň se v plné parádě ukáže, oč v Darjaninově úsilí vlastně šlo a jak nekvalifikovaný pro místo ředitele ČF je.

LN Bude se vypisovat výběrové řízení, nebo někoho jmenujete?
Zatím je to i pro mne věc příliš čerstvá. Pochopitelně přemýšlím, co bude dál. Ač si budou možná někteří členové orchestru vykládat má slova jako licoměrnost, jde mi skutečně o blaho a dobrou perspektivu instituce, ne o žabomyší půtky s jedním svéhlavým ředitelem.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...