Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ohnivý pohár znovu vzplanul. Vychází další ilustrovaný díl Harryho Pottera

Kultura

  16:00
PRAHA - Fanoušci Harryho Pottera se dočkali. Po dvou letech vychází další ilustrovaný díl kouzelnické ságy o brýlatém čaroději. Jim Kay tentokrát vdechl život drakům a vtáhl čtenáře do atmosféry Mistrovství světa ve famfrpálu a turnaje Tří kouzelníků. V českém překladu vychází Ohnivý pohár v pondělí u nakladatelství Albatros.

Ohnivý pohár vybral za účastníka turnaje Tří kouzelníků také Harryho Pottera. foto: Bloomsbury Publishing/Jim Kay

‚Na dětských knížkách si nikdy moc nevyděláš, Jo.‘ Harry Potter slaví 20 let

„Toto nové plně ilustrované vydání Harryho Pottera a Ohnivého poháru přivádí k životu více úchvatných scén a nezapomenutelných postav - včetně Cedrika Diggoryho, Fleur Delacourové a Pošuka Moodyho,” uvedlo nakladatelství Bloomsbury Publishing, které knihy o Harrym Potterovi vydává ve Velké Británii. „Pomocí barev a tužky vykouzlil Kay kouzelnický svět, jak jsme jej nikdy předtím neviděli. Přetékající magií a humorem toto plnohodnotné vydání zaujme fanoušky i nové čtenáře.”

Ronald Weasley je velkým fanouškem Kudleyštích kanonýřů.

Ohnivý pohár nabídne například pohled na Ronův pokoj nebo paní Weasleyovou v kuchyni. Nebude chybět ani řada ilustrací z Mistrovství světa ve famfrpálu včetně plakátu Viktora Kruma nebo z Turnaje tří kouzelnických škol.

Stany na Mistrovství světa ve famfrpálu.

Oproti předešlým třem dílům pracoval Kay na ilustracích dva roky, Ohnivý pohár je totiž druhou nejdelší knihou v sérii. 

Obálka české verze ilustrovaného vydání knihy Harry Potter a Ohnivý pohár.

Řada anglicky mluvících fanoušků, kteří si své ilustrované kopie již odnesla domů, ale poukázala na fakt, že ilustrací není tolik, kolik by si představovali.

V poměru prázdných stránek vůči Vězni z Azkabanu přepočtených na celkový počet lze ale mluvit o rozdílu pouhých dvou procent. Výraznější dojem z prázdných stránek vyvolává zejména to, že Ohnivý pohár nepoužívá barevná pozadí jako předchozí díly.

Harry Potter a Cedrik Diggory.
Doupě.

Famfrpál v průběhu věků

Na příští rok chystá Bloomsbury Publishing ilustrované vydání knihy Famfrpál v průběhu věků. Jde o poslední z doplňkových knih k potterovské sáze, která dosud nezískala podobu velkoformátového plně ilustrovaného vydání. Bloomsburry Publishing pro tentokrát oslovilo britskou autorku a ilustrátorku Emily Gravett. Datum vydání bylo stanoveno na 1. října příštího roku a lze předpokládat, že české vydání bude následovat brzy poté.

Tým Holyheadské harpyje.

„Vše, na čem jsem teď pracovala, bylo přísně tajné, ale dnes vám to už můžu prozradit. Jsem uprostřed ilustrování Famfrpálu v průběhu věků od J. K. Rowlingové a opravdu se hodně bavím. Tyhle ilustrace znázorňují tým Holyheadské harpyje a jsou to jediné, co vám můžu ukázat,” napsala Emily Gravettová na svou facebookovou stránku.

Fantastická zvířata od Rowlingové ožila v novém, plně ilustrovaném vydání

Svým stylem se řadí spíše na stranu Ovilie Lomenech Gillové, která ilustrovala další z doplňkových knih Fantastická zvířata a kde je najít.

Emily Gravettová se nechala slyšet, že v případě Famfrpálu v průběhu věků využije kombinaci tužky, barevných ilustrací, ručně vyráběných objektů a digitálních technik.

Ilustrace z knihy Fantastická zvířata a kde je najít
Jednorožec

Bajky barda Beedleho

Pohádky pro malé kouzelníky. Bajky barda Beedleho od Rowlingové se nově pyšní ilustracemi

V loňském roce se fanoušci mohli těšit také z knihy Bajky barda Beedleho, jimž vdechl život ilustrátor Chriss Riddell. S jeho tvorbou se mohli čtenáři Albatrosu seznámit už dříve prostřednictvím knihy Odd a mraziví obři, kterou napsal Neil Gaiman. V letošním roce mu zase vyšla kniha Pan Podpostel, v níž vypráví (nejen ilustrátorsky, ale i autorsky) příběh o příšerách, které se chtějí pořádně prospat v Jeníkově posteli.

Obálka knihy Bajky barda Beedleho.

„Ilustrování Bajek barda Beedleho pro mě byla absolutně úžasná zkušenost, kterou jsem si plně užil. Bylo skvělé sdílet některé z ilustrací, které jsem vytvořil,” řekl Riddell pro nakladatelství Bloomsbury Publishing.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...