Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kasparov či autorka Pottera. Slavní volají po svobodě slova, transsexuální redaktorka si stěžuje na signatáře

Okolo 150 významných veřejně známých osob podepsalo otevřený dopis, jenž odsuzuje takzvanou kulturu rušení (cancel culture). Ta má zabraňovat veřejné debatě a ohrožovat svobodu slova. Dopis podepsali například spisovatelé J. K. Rowlingová, Margaret Atwoodová nebo Salman Rushdie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přitesáváním lidí do profilu a nemožnost vyjádřit svůj názor je cenzura jak vyšitá. Kdo má zájem, aby lidi drželi hubu a krok? Dřív to byli komunisté, jejich dnešní vliv je malý, tak kdo další má zájem na tom aby lidi byli "šťastni a spokojeni" ?

0 0
možnosti
HD

"dopis podepsal Matthew Yglesias, spoluzakladatel Voxu. VanDerWerffová uvedla, že se kvůli tomu v magazínu nyní cítí méně bezpečně..."

Myslím, že méně bezpečně se pro jejím prohlášení bude cítit hlavně Yglesias.

0 0
možnosti
JB

Emily teď bude každý den trnout, že ji šéfredaktor kopne do koulí:-/

0 0
možnosti
HB

harry28

9. 7. 2020 1:58

:)

0 0
možnosti
VB

Tak nevím, pokud někdo něco podepsal měl by to podepsat na základě daného textu a pak si za tím stát.

Jeden kolega v práci v roce 1989 měl napojení na disent a nejdříve přinesl text za osvobození Havla, který byl tehdy myslím ve vězení. Tak ten jsem nepodepsal, protože tam byla věta typu "Pana Havla znám jako ......" a já jsem o Havlovi v té době nevěděl nic. Když přišel o měsíc později s Několika větami tak jsem podepsal, protože v tom textu bylo vše jasné a neměl jsem s tím žádný problém.

0 0
možnosti
VN

Připomíná mi to Chartu 77, resp. ty tanečky okolo ní - jak někteří podepsali, a pak honem odvolávali, třeba i na základě toho, že se jim nelíbil někdo z jiných podepsaných.

Většinou ale proto, že si uvědomili, že jde o kariéru, ba i o práci...

0 0
možnosti
PA

P62a11v53e69l 33A16r74o98n

8. 7. 2020 18:59

Hrozně rád bych věřil, že je to začátek změny a probuzení Západu.

0 0
možnosti
JV

J41a56n 94V81i74n90t83r

8. 7. 2020 23:08

Obávám se, že to bude spíš jeden z posledních výkřiků svobody. Jde to zatraceně rychle. Moc rád bych se mýlil, ale možná už za pár měsíců budeme žít v otevřené totalitě.

0 0
možnosti
PK

Jaké "rasové prozření" potřebovala společnost? Co to je za nebetyčný nesmysl???

0 0
možnosti

Svoboda slova je zde stále, odjakživa. Otázka má být položena však takto: mohu všechno NAPLNO říci? Neplatí nějaká "etika slova?" Jde skutečně o politickou etiku, novinářskou etiku, lékařskou etiku, ... VŠEOBECNOU ETIKU. Mluvit se má "rozumně", opatrně, ostražitě,...

Existuje třeba lékařská etika. Když lékař třeba zjistí, že pacient má velmi závažnou nemoc, tak co má nyní tomuto člověku říci? Pravdu, samozřejmě, ale nemůže s ním mluvit BEZOHLEDNĚ! A o to tady jde: o bezohlednost mluveného či psaného slova.

Lékař nemůže pojednou "vyděsit" nemocného pacienta, musí mluvit s ním zcela VÁŽNĚ, tj. opatrně. Postupně mu sdělí, že věc je vážná, ale že vždy existuje také nějaká šance na vyléčení a na nějaké uzdravení, což je také pravdivé. Zde se uplatňuje určitá "diplomacie", kdy "bolestnou" pravdu sdělujeme "po kouskách" a to je velké umění.

Přitom jde o úctu jednoho člověka ke druhému. A o to tady jde.

Úctu ke druhému člověku, to nelze přikázat zákonem, ani nějakou peticí a pod. To se musíme

0 0
možnosti
VB

V18á52c56l27a93v 39B37o92k

8. 7. 2020 17:52

No, zrovna tihle, tedy :-/... Já je chápu tak, že tou svobodou názorů myslí výhradně těch jejich. Ostatní názory jsou nepřípustné. Ale nešť. Už se perou ...;-D

0 0
možnosti
JN

Současné útoky na bělošskou rasu mi začínají připomínat hon na Židy v době nástupu nacismu a Hitlera k moci.

0 0
možnosti