Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kasparov či autorka Pottera. Slavní volají po svobodě slova, transsexuální redaktorka si stěžuje na signatáře

Kultura

  11:14
LONDÝN - Okolo 150 významných veřejně známých osob podepsalo otevřený dopis, jenž odsuzuje takzvanou kulturu rušení (cancel culture). Ta má zabraňovat veřejné debatě a ohrožovat svobodu slova. Dopis podepsali například spisovatelé J. K. Rowlingová, Margaret Atwoodová nebo Salman Rushdie.

Garri Kasparov se vrátil na šachovou scénu. foto: Twitter

Stojím za Rowlingovou, napsala známá spisovatelka. Zaměstnavatel ji následně vyhodil

„Svobodná výměna myšlenek a názorů, krev moderní svobodné společnosti, je každým dnem více omezována,“ píše se v dopise, v němž autoři připouštějí, že rasové prozření společnost potřebovala, ale zároveň upozorňují na fakt, že se tak děje na úkor otevřené debaty. Podepsaní odsuzují současnou „módu veřejného zostuzení a kamenování“. 

Salman Rushdie na návštěvě Prahy v roce 2001
Překvapivá, ironická, svá. Margaret Atwoodová přednášela o Shakespearovi ve...

„Bohužel se nyní stalo normálním, že volání po rychlém a tvrdém trestu na základě domnělých přečinů jsou vyslyšena,“ uvádí se v dopise. „Editoři jsou vyhazováni ze zaměstnání kvůli vydávání kontroverzních úryvků, domněle nepravdivé knihy jsou stahovány z regálů, novinářům je zakazováno psát o určitých tématech, profesoři jsou káráni za citování závadné literatury v hodinách, vědci jsou vyloučeni kvůli jejich studiím a šéfové firem jsou vyhnáni třeba i kvůli malé, nešikovné chybě.“

Dopis dále varuje před takzvanou „cancel culture“ - tzv. kulturou rušení. Toto spojení se nyní hojně skloňuje v médiích i na internetu. V podstatě jde o to, že se odstraňují veřejně známé osoby a předměty jejich duševního vlastnictví na základě jejich názorů, popřípadě závadného obsahu oněch předmětů.

„Už nyní riskujeme odvrhnutí. Spisovatelé, umělci a žurnalisté se bojí o své živobytí. Stačí, aby se jen trochu odchýlili od společenského konsenzu nebo s ním pouze dostatečně nesouhlasili,“ uvádí se v textu. „Musíme zachovat možnost v dobré víře s někým nesouhlasit. To vše bez toho, aby nám z toho vyplynuly profesní problémy,“ dodávají podepsaní. 

Dopis vyšel v úterním vydání magazínu Harper’s Magazine (plné znění v originále ZDE) a kromě výše zmíněných spisovatelů ho podepsali třeba filozof a společenský teoretik Noam Chomsky, šachista Garri Kasparov, prominentní feministka Gloria Steinemová nebo autor knih o politice a filozofii Andrew Solomon.

Mimochodem, s dopisem se objevil i první problém. Transsexuální redaktorka magazínu Vox Emily VanDerWerffová, která není signatářkou, si na sociálních sítích postěžovala na to, že dopis podepsal Matthew Yglesias, spoluzakladatel Voxu. VanDerWerffová uvedla, že se kvůli tomu v magazínu nyní cítí méně bezpečně, ale nebude tlačit na Yglesiasovo vyhození, protože by z něj udělalo mučedníka. Příspěvek na Twitteru rychle získal popularitu.

Sebestředný blábol?

Neshody se objevily i mezi podepsanými. Spisovatelka Jennifer Finney Boylanová se podle svých slov zhrozila, když se dozvěděla jména ostatních podepsaných. „Myslela jsem, že podporuji sice vágní, ale dobře míněný dopis proti internetovému zahanbování. Pak jsem se dozvěděla, že dopis podepsali Chomský, Steinemová nebo Atwoodová. To vážně není dobrá společnost, pomyslela jsem si. Následky za svůj podpis ponesu sama. Hrozně se omlouvám,“ prohlásila.

Historička Kerri Greenridgeová podepsala, ale nakonec si to rozmyslela a rozhodla se to vzít zpět. Svoji odpověď Harper´s Magazine sdílela online. Greenridgeová nevěří, že hrozba vylíčená v dopise je skutečná. „Nebo alespoň nevěřím tomu, že by na po mě někdo chtěl, abych při psaní myslela na to, jestli výsledek nebude protičernošský nebo nebude naopak podporovat bílý terorismus. To by se na akademické půdě rovnalo ztrátě instituční autority,“ napsala. 

Některé jiné oslovené subjekty také odmítly podepsat. „Ano, odmítl jsem ten dopis před devíti dny podepsat, protože jsem si do devadesáti vteřin uvědomil, že jde o hloupý a sebestředný blábol, který má za cíl snad jen vystřelit si z lidí, kterým je adresován. Přesně to jsem jim řekl,“ nešetřil signatáře Richard Kim, ředitel značky magazínu a blogu Huffington Post.

Menstruují transsexuálové? Autorka Harryho Pottera Rowlingová čelí hněvu aktivistů kvůli komentáři na Twitteru

„Ten dopis nikdy neměl vzniknout,“ napsal na sociální sítě televizní kritik Matt Zoller Seitz. „Působí to jako kdyby každý z podepsaných zapomněl na bolest, kterou někteří jejich kolegové způsobili,“ dodal neurčitě. Můžeme předpokládat, že narážel na J. K Rowlingovou, která je od začátku června pod palbou kritiky kvůli svým výrokům o transsexuálech. 

Organický vznik

Myšlenka dopisu vznikla zhruba před měsícem, prozradil deníku The Washington Post jeho iniciátor Thomas Chatterton Williams, spisovatel a sloupkař magazínu Harper´s Magazine. „Chtěli jsme, aby dokument odrážel tu skutečnost, že se o svobodu slova bojí nejen bílí muži ve středním věku,“ prohlásil Williams, který je sám Afroameričanem. Dokument pak podle jeho slov vznikal téměř organicky.

Williams pochválil hlavně veřejně známé osoby, které se rozhodly zapojit. „Fakt, že se slavní lidé rozhodli za tu myšlenku postavit, znamená, že to nedělají sami pro sebe. Beru to tak, že privilegovaní lidé se postavili i za ty, kteří možnost dát najevo svůj hlas nemají,“ dodal.