Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olomoucká Divadelní Flora přináší experimenty i poctu Havlovi

Kultura

  17:00
OLOMOUC - Premiérou hry Mlčení nezávislého olomouckého souboru Divadla na cucky a experimentující pražské divadelní skupiny Handa Gote začal včera v Olomouci festival Divadelní Flora. Jedna z největších tuzemských přehlídek nabídne v 11 festivalových dnech šest desítek produkcí. Na festival letos zamíří do Olomouce umělci z osmi zemí. Představí se na deseti festivalových scénách ve městě.

AMADEUS - Divadlo Husa na provázku Brno. Miroslav Donutil jako Salieri. foto: Divadelní Flóra Olomouc

"Je to jedna ze tří největších tuzemských divadelních přehlídek vedle Plzně a Hradce Králové. Očekáváme, že návštěvnost bude zhruba 10.000 lidí, tedy stejně jako v předchozích letech," řekl mluvčí festivalu Zdeněk Vévoda. Vstupné na představení se pohybuje od 60 do 290 korun. Na většinu představení mají návštěvníci stále šanci se dostat.

Přehlídka slibuje i některé světové premiéry. První z nich je právě úvodní hra Mlčení, která vznikla v koprodukci pražské umělecké skupiny Handa Gote s uměleckým souborem Divadla na cucky. Představení se hraje i dnes večer. Handa Gote je umělecká skupina, střídající ve svém instrumentáři zvukové instalace, pohybové a taneční divadlo, živou hudbu, výzkum na poli mediální archeologie, výtvarné divadlo a technologie. Jejich tvorba je ovlivněna minimalismem, východní filozofií i hnutím DO IT YOURSELF. Mísí v sobě české kutilství, recyklaci objektů i technologií, kult Cargo a inspiraci japonskými estetickými kategoriemi Mono no aware, Wabi a Sabi.

MLČENÍ - Handa Gote & Divadlo na cucky

Další světové premiéry slibuje část programu, která se stejně jako v předchozích letech zaměří na taneční a performativní umění zemí takzvané visegrádské čtyřky.

Havel stále aktuální

Zásadní sekcí programu bude letos reprezentativní přehlídka inscenací několika her Václava Havla v podání několika divadel. Pořadatelé tuto přehlídku připravili při příležitosti 25. výročí sametové revoluce. V programu je například autorský hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně v podání Divadla Na zábradlí s názvem Velvet Havel volně inspirovaný životem Václava Havla. Klicperovo divadlo z Hradce Králové přiveze Havlovu Žebráckou operu a ostravské Divadlo Petra Bezruče představí Audienci. Národní divadlo zahraje na jevišti Moravského divadla Zahradní slavnost.

PĚNA DNÍ - Divadlo Petra Bezruče Ostrava

Letos se pořadatelé divadelní přehlídky také zaměřili podrobněji na představení ostravského Divadla Petra Bezruče; návštěvníkům nabídnou miniprofil jeho inscenací z aktuálního repertoáru. Malou přehlídku v rámci Flory bude mít i Divadlo Vosto5, festival se zaměří i na tvorbu jednoho z nejoriginálnějších tuzemských inscenátorů - režiséra Daniela Špinara.

Přehlídka potrvá do 25. května. Letos se koná poosmnácté. Více informací a kompletní program přehlídky je na stránkách www.divadelniflora.cz.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...