Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Operní hvězda Kaufmann se chystá do Prahy

USA

  7:00
PRAHA - Koncem listopadu exceloval jako Faust v premiéře Metropolitní opery v New Yorku. Osmého ledna Jonase Kaufmanna uslyšíme v pražském Obecním domě.

Kaufman jako Faust a Marina Poplavskaja jako Markétka v Met foto: MET

Za nejzaměstnanějšího světového tenoristu označují respektovaná média německého pěvce Jonase Kaufmanna. Píší o něm s nadšením, jež je nebývalé. Letos absolvoval vysoce ceněná koncertní vystoupení v Evropě a USA a za své výkony v hlavních rolích byl oslavován v newyorské Metropolitní opeře, londýnské Královské opeře Covent Garden, Vídeňské státní opeře, v operních domech v Mnichově, Valencii, Curychu i v milánské La Scale.

Třebaže loni na prestižní newyorské scéně přesvědčil mimořádnými výkony v Carmen, kde skvěle zpívá i hraje Dona Josého, i v Tosce, to, že jej Metropolitní opera (Met) vyzvala k uspořádání vlastního recitálu, není zdaleka samozřejmostí. Jak napsala agentura AP, Jonas Kaufmann je teprve druhým pěvcem, komu Met tuto důvěru svěřila - po sedmnácti letech od vystoupení Luciana Pavarottiho v roce 1994. List The New York Times, který Kaufmanna nazývá „Met superstar“, připomněl, že zatímco Pavarottimu se této pocty poprvé dostalo po dvaceti letech účinkování v Met, Kaufmannovi se to podařilo po pěti letech od jeho debutu tamtéž v roce 2006.

Wall Street Journal: Jonas Kaufmann má vše

Pražské publikum už mělo možnost Jonase Kaufmanna naživo poznat při jeho prvním vystoupení letos v lednu. Koncert byl beznadějně vyprodaný a nadšené publikum ve Smetanově síni pěvce odměnilo čtyřikrát ovacemi ve stoje. Zpíval svá stěžejní repertoárová čísla z děl Verdiho, Pucciniho, Bizeta, Masseneta i Leoncavalla či Mascagniho. Nyní slibuje nový program opět složený z nejslavnějších operních árií a písní.

Ve Smetanově síni jej 8. ledna doprovodí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s německým dirigentem Jochenem Riederem. Pozvánkou může být i čerstvá recenze listu Wall Street Journal z 29. listopadu: „Jonas Kaufmann má vše: sametový a zároveň zvonivý tón, schopnost nechat s lehkostí plynout vysoké tóny a to vše podávat ve francouzštině, italštině a svém rodném jazyce. A nesmíme také zapomenout na jeho žhavý, latinský vzhled a působivou schopnost osvojit si různé operní role, od přímočarých, mužných hrdinů až po složité a konfliktní antihrdiny.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...