Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Oscarové momenty: sošku získal basketbalista a Emma Stoneová naštvala sociální sítě

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - V neděli odpoledne se v losangelském Dolby Theathre předávaly již devadesáté ceny Americké filmové akademie. Ačkoliv se tentokrát obálky nepomíchaly, ani tak nebyl večer na velkolepé momenty skoupý. Připomeňme si oscarový galavečer šesti z nich.

Basketbalista Kobe Bryant se svou cenou. foto: ČTK

Mluv krátce a vyhraješ skútr

Za moderátorem Jimmym Kimmelem se hned na začátku večera rozhrnula opona a za ní byl zelený vodní skútr. „Vyhraje ho ten, kdo bude mít nejkratší řeč,“ jakoby zavtípkoval Kimmel. O skútr se přitom opírala herečka Helen Mirrenová. Jenže nešlo o srandu, skútr si opravdu odnesl domů kostýmní výtvarník Mark Bridges, jehož „řeč“ trvala několik sekund. 

Nekončící sestřihy

Oscary si v rámci devadesátého výročí připomínaly v dlouhých sestříhaných sekvencích minulé filmové i herecké vítěze. Problém pro někoho byl, že tyto sekvence byly příliš dlouhé. Oscarový galavečer se tak protáhl na čtyři hodiny a sociální sítě z toho příliš nadšené nebyly. 

Basketbalista je úspěšnější než slavný režisér

Oscara za krátký film si odnesl známý exbasketbalista Kobe Bryant. Snímek Basketbalové deníky (Basketball Diaries), které pojednávají o jeho rozloučení s kariérou, si totiž sám napsal. Kobe Bryant je tak s nadsázkou úspěšnějím filmařem, než skvělý režisér David Fincher, který stojí za řadou divácky velmi oblíbených filmů (Klub rváčů, Social Network, Podivuhodný případ Benjamina Buttona), ale Oscara nezískal zatím ani jednoho.

Lee Smith, vítěz kategorie za nejlepší střih, pózuje se svým Oscarem, kterého...
Herečky Allison Janneyová a Frances McDormandová. Slavnostní 90. galavečer...

Návrat Bonnie a Clydea

Loňskou cenu pro nejlepší film předávala herecká dvojice Warren Beaty a Faye Dunawayový, filmoví Bonnie a Clyde. Kvůli nešťastnému prohození obálek se tak ale stali nezáměrnými tvůrci trapasu, když jako nejlepší film chybně vyhlásili snímek La La Land. Akademie jim v rámci hezkého gesta umožnila cenu za nejlepší film předat i letos, tentokrát bez zbytečných chyb. I tak se ale režisér Guillermo del Toro radši přesvědčil, že opravdu vyhrál jeho film, než zahájil děkovnou řeč. 

Emma Stoneová si chlapů neváží

„Nominováni za režii jsou tito čtyři chlapi a Greta Gerwigová.“ S těmito slovy herečka Emma Stoneová uvedla  kategorii režiséru a za svá slova si okamžitě vysloužila kritiku. Ačkoliv si v sále potlesk vysloužila, od diváků na sociálních sítí dostala vynadáno za to, že mužské úspěchy podle všeho trivializuje. Není to první nemístná poznámka herečky, která pro ostrá slova nechodí daleko.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...