Středa 27. března 2024, svátek má Dita
130 let

Lidovky.cz

Osekaná Středozem? Seriál Pán prstenů bude dlouhý a bez podstatných částí Tolkienova díla

Kultura

  16:30
Tom Shippey, odborný konzultant chystaného seriálu, promluvil pro německou fanouškovskou stránku Deutsche Tolkien. Kromě chystané délky seriálu prozradil i to, že Amazon nezískal práva na žádný děj, který už ve své filmové trilogii zpracoval režisér Peter Jackson. Děj, ve kterém se alespoň první série odehrává, ale Tolkien příliš nepopsal. V tomto ohledu má Amazon téměř volné ruce.

Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003). foto: NEW LINE CINEMA

Podle Shippeyho nedostala společnost Amazon použít cokoliv jiného, než události z takzvaného Druhého věku (Second Age), kde se seriál, respektive jeho první série, odehrává. To v podstatě znamená, že Amazon nemůže použít žádnou z událostí, kterou ve své mnohaoscarové trilogii použil Peter Jackson. Tato informace by zároveň vyloučila i seriálovou postavu hraničáře Aragorna, o které mnozí spekulovali alespoň do budoucích sérií. 

Druhý věk končí první Sauronovou porážkou, což je věc, kterou filmový Pán prstenů začíná a poté se dějově přemístí o notný kus dopředu. Podle Shippeyho má Amazon alespoň tu výhodu, že si jeho scenáristé mohou domyslet řadu věcí po svém. Tolkien totiž Druhý věk příliš detailně nepopisoval a jediné kusé informace tak mohou čtenáři nalézt vlastně jen v Nedokončených příbězích (česky například Slovart, 2006), knize, která oficiálně vyšla až v roce 1980, 7 let po Tolkienově smrti. 

Všechny události z Druhého věku, které spisovatel popsat stačil, ale musí zůstat nezměněné. „I to ale otevírá příležitosti pro nové postavy a příběhy. Můžeme se například ptát, co dělal Sauron před invazí do Eriadoru? Jak se vypořádal se smrtí svého pána Morgotha? Amazon tak může nabídnout odpovědi na tyto nevyřčené otázky, když to ve svých spisech neudělal Tolkien. Nesmí si to ale protiřečit s tím, co Tolkien napsal,“ shrnul možnosti Amazonu Shippey. Prozradil také, že první série seriálu má mít 22 dílů, což je netradičně vysoký počet. 

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003).
John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.

Začátkem čevence bylo oznámeno, že do režisérského křesla několika usedne Juan Antonio Bayona. Ten není v Hollywoodu neznámým jménem. Na kontě má filmy jako vynikající horor Sirotčinec (2007), katastrofické drama Nic nás nerozdělí (2012) a celovečerní pohádku Volání netvora: Příběh života (2016). Ve svém posledním (a nejznámějším) filmu Jurský svět: Zánik říše dokázal, že umí pracovat s umělými efekty a sestavit velkolepou podívanou.

„J. R. R. Tolkien napsal jeden z nejneobyčejnějších a nejinspirativnějších příběhů všech dob. Nemohu se dočkat, až vezmu diváky na prohlídku Středozemě a ukážu jim divy Druhého věku v příběhu, který si doposud nemohli ani přečíst,“ napsal Bayona na svůj Twitter.

První oznámenou herečkou pro tento projekt je mladičká Australanka Markella Kavenaghová. Podle serveru Variety bude hrát postavu jménem Tyra. Známá je předvším rolí Cindy z australského seriálu Romper Stomper (2018). Hrála ale i v seriálech The Cry (2017) nebo Picnic at Hanging Rock(2018)

Problém s věky

Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, do které doby bude seriál zasazen. Bayona ve svém příspěvku potvrdil, že do takzvaného Druhého věku (Second Age), ale spekulovalo se i o Třetím věku. Tomu nasvědčovala i mapa, kterou společnost Amazon uveřejnila v únoru na sociálních sítích. Zajímavý byl postup, kterým fanoušci dobu zasazení seriálu odhadovali, ačkoliv se jejich předpoklady ukázaly jako mylné.

Temný hvozd (Mirkwood) je totiž na mapě uveden ještě jako Rhovanion. Východní kus ho chybí, což je výsledek takzvanéno Východního úvazu (East Bight), kdy muži ze severu na začátku Třetího věku část lesa pokáceli. V tomto případě je tedy zajímavé zasazení do Druhého věku, neboť tento údaj by na mapě vůbec neměl být. Je tedy dost možné, že seriál „tolkienovské puristy“ příliš těšit nebude.

Trpasličí zlato

V dubnu 2018 unikla na veřejnost zpráva od Amazonu, která počítá s tím, že celkový rozpočet seriálu (to ale i včetně částky za koupená práva) bude okolo jedné miliardy dolarů (zhruba 22,53 miliard korun). S tímto rozpočtem by šlo opravdu o nejdražší seriál všech dob. Pro porovnání - osmá série Hry o trůny, nejdražší ze všech sérií, měla šest epizod a u každé z nich se odhadoval rozpočet zhruba 15 milionů dolarů. Amazon má podle informací práva na pět sérií seriálu a jedno vedlejší dílo (spin-off). I přes astronomickou částku si správci Tolkienovy pozůstalosti stále určují poměrně přísná pravidla, jak potvrdil Shippey. 

Na projektu se nakonec nepodílí režisér Peter Jackson, autor trilogií Hobit a Pán prstenů. Faktem ale zůstává, že právě Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů Tolkienův svět představila širšímu publiku. Odnesla si celkem sedmnáct Oscarů a slavila úspěch u diváků i kritiky.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...