Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Osmdesát dopisů. Nový film ukáže byrokratickou šikanu socialismu

Kultura

  9:34
PRAHA - O jednom dni v životě matky a syna stráveném na konci osmdesátých let v komunistickém Československu vypráví silně autobiografický snímek debutujícího režiséra Václava Kadrnky Osmdesát dopisů.

Osmdesát dopisů: režisér Václav Kadrnka a představitelka hlavní role Zuzana Lapčíková. foto: ČTK

Dvojice hlavních hrdinů - matka se synem - v něm prochází různými peripetiemi při pokusech získat na úřadech potřebná povolení k cestě za otcem, žijícím v "kapitalistické" cizině. V českých kinech se snímek vyznačující se pomalým tempem a úspornými dialogy, který byl poprvé uveden na letošním Berlinale, představí 21. dubna.

Osmdesát dopisů přiblíží divákům osudy jedné rozdělené rodiny v Československu roku 1987 v jediném dni, kdy čtrnáctiletý Vašek obchází se svou matkou úřady. Potřebují získat bezpočet povolení a razítek, aby mohli odejít za otcem, jenž emigroval do Velké Británie.

Své zážitky Vaškova matka líčila muži v desítkách dopisů. Než československé úřady svolily s jejich vycestováním, napsala jich 80. "Před několika lety jsem si znovu přečetl matčiny dopisy otci. Zaujala mne v nich soustředěnost a zevrubnost, s jakou mu popisovala byrokratickou šikanu, kterou musela podstupovat," popsal inspiraci ke vzniku snímku Kadrnka.

Právě osobní korespondence jeho rodičů dala vzniknout scénáři, na němž zlínský rodák spolupracoval s Jiřím Soukupem.

Film označili tvůrci za "velmi subjektivní" a "metaforu dospívání". "Je to vlastně příběh chlapce, který vyrůstá bez otce, a to se myslím dá převést i na zkušenost z dnešní doby," uvedl sedmatřicetiletý režisér. Ve vizuální podobě filmu také záměrně potlačili znaky totalitní doby, v níž se příběh odehrává, jako jsou komunistická hesla a rudé hvězdy.

"To se nám sice samo nabízelo, ale chtěl jsem spíše ukázat, že ona doba měla na člověka individuální dopad. Komunistický režim nevytvářela jen hesla, ale lidé a jejich apatie a pasivita. V záběrech jsou k sobě postavy často zády, nemluví spolu a nedívají se ani vzájemně do očí," dodal absolvent zlínské filmové školy a FAMU Kadrnka. Do svého celovečerního debutu obsadil neherce, neboť chtěl dosáhnout přirozenosti, jejíž dosažení je podle něj s profesionálními herci obtížné.

Aby umocnil jejich spontánnost, nedával jim dopředu ani číst scénář. Co budou točit, se tak dozvídali vždy až v den natáčení. Režiséra v chlapeckém věku ve snímku ztvárnil Martin Pavluš, jeho matku hudebnice Zuzana Lapčíková. Film, který si jeho režisér musel financovat z vlastních prostředků, se minulý měsíc představil v nesoutěžní sekci Forum na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...