Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Osmdesátiny Woodyho Allena oslaví kino Aero čtyřdenní přehlídkou jeho filmů

Kultura

  6:00
PRAHA - V den osmdesátých narozenin Woodyho Allena v úterý 1. prosince odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů tohoto proslaveného filmového neurotika jedním z jeho nejslavnějších filmů - čtyřmi Oscary oceněnou komedií Annie Hall. Přehlídka potrvá do 5. prosince a uvede celkem 11 titulů. V rámci úvodního večera pokřtí překladatelka Dana Hábová knihu esejů (Filmový génius) Woody Allen od Jasona Baileyho.

Diane Keaton a Woody Allen ve filmu Annie Hall. foto: Reprofoto

Film Annie Hall si po téměř 40 letech své existence před pár dny na konto připsal další ocenění. Scénář z pera Woodyho Allena a Marshalla Brickmana byl totiž 11. listopadu zvolen asociací Writers Guild of America (Americkou asociací spisovatelů) číslem jedna mezi těmi nejzábavnějšími filmovými scénáři všech dob. Annie Hallová za sebou nechala takové komedie jako Někdo to rád horké, Na Hromnice o den více nebo Monty Python a Svatý grál.

V rámci přehlídky bude uveden také oblíbený titul Allenovy rané tvorby Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat. Sedm kultovních skečů na téma otázek ze sexuální výchovy uvede Aero ve středu 2. prosince od 20.30 hodin.

Allenovu tvorbu z 80. a raných 90. let budou reprezentovat filmy Zelig, Hana a její sestry, Zločiny a poklesky, Manželé a manželkya v neposlední řadě také krimi komedie Tajemná vražda na Manhattanu.

Kromě starších titulů budou mít diváci možnost doplnit si mezery i v Allenově nedávné tvorbě. Rozhodně nebude chybět jeho asi nejvýraznější film z poslední doby, Jasmíniny slzy. Nezapomenutelnou roli hroutící se manželky si v tomto dramatu zahrála herečka Cate Blanchett a po právu za ni získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Snímek uvede Aero v pátek 4. prosince od 20 hodin. Kolekci novějších filmů pak doplní letošní Iracionální muž a Půlnoc v Paříži z roku 2011.

Diane Keaton a Woody Allen ve filmu Annie Hall.
Kouzlo měsíčního svitu (Woody Allen)

Oslavy narozenin Woodyho Allena neopominou ani dopolední cyklus projekcí pro rodiče s malými dětmi. Pravidelné středeční Baby Bio se od 10 hodin dopoledne ponese na romantické vlně a rodičům nabídne retro komedii Kouzlo měsíčního svitus Colinem Firthem v hlavní roli. Jako vždy se sníženou hladinou zvuku a mírným pološerem, aby se rodiče mohli v případě potřeby věnovat svým potomkům přímo v sále.

Po celou dobu přehlídky bude možné v předsálí kina Aero zakoupit knihu (Filmový génius) Woody Allen od Jasona Baileyho s narozeninovou slevou 35% z běžné prodejní ceny. Kniha přináší profily všech dosavadních Allenových snímků. Zabývá se tématy, zápletkami, vlivy a dopady každého z nich a zároveň nabízí unikátní postřehy a detaily ze zákulisí. Průvodní eseje jdou nad rámec shrnutí jednotlivých filmů. Kniha plná citací, fotografií a výrobních detailů je velkou a láskyplnou poctou kultovnímu filmaři.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...