Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Osvobozené divadlo jak ho neznáte. Vyjdou archivní i dosud nezveřejněné dokument

Kultura

  18:00
PRAHA - Nejúplnější zvukový komplet o oblíbeném Osvobozeném divadlu Voskovce a Wericha? Zcela určitě. Kolekce nahrávek vychází u hudebního vydavatelství Superphon.

Osvobozené divadlo V + W foto: Supraphon

Když v roce 2007 vyšel komplet 7 CD z nahrávek Osvobozeného divadla, šlo tehdy o velkou událost. Mezi raritami se objevila řada neznámých záznamů, nehledě na to, že v celku bylo shromážděno vše, co se před oněmi 13 lety z Osvobozeného divadla zachovalo. 

Osvobozené divadlo V + W.
Osvobozené divadlo V + W.

Nyní tento komplet vychází celý, ale doplněný ještě o 25 dosud neznámých výstupů, písní a skečů, různých duplicitních nahrávek a rarit, které objevili od vydání na klasických CD sběratelé a znalci Petr Prajzler, Gabriel Gössel a další.

„Ve třicátých letech minulého století neexistovala jiná možnost nahrávání nežli přímé, tedy bez možnosti střihu. Nahrávka se ve studiu během natáčení pomocí rycí jehly vyrývala do kotouče, vyrobeného z poměrně drahého voskového materiálu. Pokud se stalo, že během natáčení došlo k chybě, nebylo už ji možné opravit. Tento fakt kladl na hráče zvýšené nároky, přesto se ale stávalo, že se některé snímky nepovedly podle představ,“  prozrazuje o duplicitních nahrávkách v obsáhlém bookletu Petr Prajzler.

„Tyto nepoužité nahrávky se nám dochovaly díky tomu, že se z každého snímku po vyrytí do vosku musela vyrobit kovová matrice, a teprve po vylisování vzorkové desky si jej mohli interpreti poslechnout a posoudit. Tyto zkušební desky poté dostávali hráči (a v našem případě i Ježek) jako prezent od firmy, takže se zachovaly i snímky, které nebyly určeny k lisování na gramodesky,“ dodává, kde se nahrávky vzaly.  

„Chybou je míněn například pozdní nástup hráče během skladby, změna v tempu, falešné tóny, výpadek textu u zpěváka atd. U některých duplicitních nahrávek je rozdíl oproti vydaným sotva postřehnutelný, to je případ nahrávek Evropa volá, Peníze nebo život, City Lights, A týden plynul, Hot Fingers a jiné. Jindy jsou to drobnosti, například v písni Budete se smát, že nemohu spát se Jan Werich v závěrečné části zakucká,“ slibuje Prajzler. 

Na kompletu je dokonce 22 orchestrálních skladeb či písní nikdy nevydaných. Vše je navíc obohaceno o datový soubor, obsahující diskografii nahrávek Osvobozeného divadla z let 1929–1938, s podrobným rozpisem nahrávacích frekvencí a obsazení orchestru.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...