Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Oživování ‚mrtvých‘ účtů. Hackeři systematicky okrádají bývalé uživatele Netflixu

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Vynalézaví hackeři dokáží nabourat účty uživatelů a znovu je obnovit. Díky tomu, že služby uchovávají údaje o platebních kartách, není to v podstatě nic složitého. Podle dostupných informací byly takto v posledních několika měsících ukradeny tisícovky účtů.

Netflix (ilustrační). foto: Reuters

Reaktivace „mrtvých“ účtů. Tak se dá nazvat praktika, díky které si hackeři přijdou na peníze. Nejdříve se dostanou na již nepoužívaný účet někoho, kdo měl v minulosti jednu ze služeb předplacenou. Poté obnoví předplatné (obyčejně jeho nejdražší verzi a na delší časový úsek, je-li to možné) díky údajům z platební karty, které služby uchovávají po dobu až 10 měsíců, pokud uživatel neoznačí možnost, že si tak učinit nepřeje. 

Snímek Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.
Snímek Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

Pak hacker jen změní přístupové údaje, emailovou adresu a má hotovo, zboží je připraveno k prodeji. Na takzvaném darknetu se účty prodávají za zlomek ceny samotného předplatného.

Emiliy Keenová z Oxfordu zrušila své předplatné Netflixu v dubnu letošního roku. V září ji přišlo vyúčtování na 12 liber. „Snažila jsem se přihlásit, ale psalo mi to, že služba můj email nebo heslo nepoznává,“sdělila pro rozhlasovou stanici Radio 4. „Ukázalo se, že zloději změnili moje přístupové údaje a přihlásili mě k té nejdražší variantě předplatného,“ dodala. Takových případů je celá řada.

Ceny aktivovaných účtů na černém trhu se opravdu pohybují za zlomkové částky už od 3 liber (zhruba 90 korun českých). Původně se je zloději rozhodli prodávat i viditelnější cestou například přes světový aukční portál Ebay. Firma proti nim ale podle svých slov již zakročila.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...