Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pád Númenoru i vzestup Saurona. Amazon zveřejnil další detaily o seriálu ze světa Pána prstenů

Kultura

  5:00
STŘEDOZEM - Společnost Amazon odtajnila některé detaily ohledně svého vlastní seriálu ze světa Tolkienovy Středozemě. Příběh bude definitivně zasazený tisíce let před událostí filmové trilogie Pán prstenů.

Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003). foto: NEW LINE CINEMA

„Amazon Studio divákům na obrazovky vůbec poprvé přinese příběhy takzvaného Druhého věku v historii Středozemě. Epické drama se odehrává tisíce let před událostmi Hobita i Pána prstenů a přenese diváky do dob, kdy se rodily mocné síly, království vzkvétala a upadala, na nepravděpodobné hrdiny čekaly těžké zkoušky, naděje visela na tenkých vláscích a největší zloduch, jakého kdy Tolkien napsal, zahalil celý svět do neproniknutelné temnoty,“ píše Amazon v oficiální synopsi seriálu. 

John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.
Australská herečka Markella Kavenagh.

„Děj začíná v období relativního míru a sleduje skupinu nových i již známých postav, jak se postaví zlu ve Středozemi. Cestují od nejhlubších koutů Mlžných hor, přes majestátní lesy elfského hlavního města Lindonu až po krásy ostrovního království Númenoru. Tito hrdinové zanechají odkaz, jenž bude žít, i když oni budou již dávno pryč,“ končí synopse.

Tolkienův Druhý věk začíná vznikem elfského měst Lidonu a Mithlondu. Končí o 3441 let později Sauronovou porážkou od spojených vojsk elfů a lidí. V památné bitvě Isildur utne Sauronovi prst s Jedním prstenem, čímž spustí události známé z Pána prstenů. 

Tím největším padouchem zmíněným v synopsi je tak s největší pravděpodobností sám Sauron. Sauronův pán Morgoth byl sice ještě větším ztělesněním zla, ale poražen byl už na konci takzvaného Prvního věku. 

Konkrétní jména seriálových postav zatím společnost Amazon neoznámila, ale už od minulého roku zveřejňuje jména herců. Těmi novými jsou například  Cynthia Addai-Robinsonová (seriály Power, Odstřelovač), Benjamin Walker (V srdci moře) nebo Peter Mullan (seriály Westworld, Střelný prach). 

Historie seriálu

V červenci 2019 bylo oznámeno, že do režisérského křesla několika usedne Juan Antonio Bayona. Ten není v Hollywoodu neznámým jménem. Na kontě má filmy jako vynikající horor Sirotčinec (2007), katastrofické drama Nic nás nerozdělí (2012) a celovečerní pohádku Volání netvora: Příběh života  (2016). Ve svém posledním (a nejznámějším) filmu Jurský svět: Zánik říše dokázal, že umí pracovat s umělými efekty a sestavit velkolepou podívanou.

V dubnu 2018 unikla na veřejnost zpráva od Amazonu, která počítá s tím, že celkový rozpočet seriálu (to ale i včetně částky za koupená práva) bude okolo jedné miliardy dolarů (zhruba 22,53 miliard korun). S tímto rozpočtem by šlo opravdu o nejdražší seriál všech dob. Pro porovnání - osmá série Hry o trůny, nejdražší ze všech sérií, měla šest epizod a u každé z nich se odhadoval rozpočet zhruba 15 milionů dolarů. Amazon má podle informací práva na pět sérií seriálu a jedno vedlejší dílo (spin-off).

Na projektu se nakonec nepodílí režisér Peter Jackson, autor trilogií Hobit a Pán prstenů. Faktem ale zůstává, že právě Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů Tolkienův svět představila širšímu publiku. Odnesla si celkem sedmnáct Oscarů a slavila úspěch u diváků i kritiky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...