Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pán prstenů zažije pravěk. O nejdražší seriál historie se postará režisér Jurského světa

Kultura

  16:00
STŘEDOZEM - Režisérem chystaného seriálu společnosti Amazon ze světa Pána prstenů bude původem španělský režisér Juan Antonio Bayona, který na sebe upozornil hlavně filmem Jurský svět: Zánik říše (2018).

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Juan Antonio Bayona není v Hollywoodu neznámým jménem. Na kontě má filmy jako vynikající horor Sirotčinec (2007), katastrofické drama Nic nás nerozdělí (2012) a celovečerní pohádku Volání netvora: Příběh života (2016). Ve svém posledním (a nejznámějším) filmu Jurský svět: Zánik říše dokázal, že umí pracovat s umělými efekty a sestavit velkolepou podívanou. 

John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.
Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003).

„J. R. R. Tolkien napsal jeden z nejneobyčejnějších a nejinspirativnějších příběhů všech dob. Nemohu se dočkat, až vezmu diváky na prohlídku Středozemě a ukážu jim divy Druhého věku v příběhu, který si doposud nemohli ani přečíst,“ napsal Bayona na svůj Twitter. 

Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, do které doby bude seriál zasazen. Bayona ve svém příspěvku potvrdil, že do takzvaného Druhého věku (Second Age), ale spekulovalo se i o Třetím věku. Tomu nasvědčovala i mapa, kterou společnost Amazon uveřejnila v únoru na sociálních sítích. Zajímavý byl postup, kterým fanoušci dobu zasazení seriálu odhadovali, ačkoliv se jejich předpoklady ukázaly jako mylné. 

Temný hvozd (Mirkwood) je totiž na mapě uveden ještě jako Rhovanion. Východní kus ho chybí, což je výsledek takzvanéno Východního úvazu (East Bight), kdy muži ze severu na začátku Třetího věku část lesa pokáceli. V tomto případě je tedy zajímavé zasazení do Druhého věku, neboť tento údaj by na mapě vůbec neměl být. Je tedy dost možné, že seriál „tolkienovské puristy“ příliš těšit nebude. 

Poklad draka Šmaka

V dubnu 2018 unikla na veřejnost zpráva od Amazonu, která počítá s tím, že celkový rozpočet seriálu (to ale i včetně částky za koupená práva) bude okolo jedné miliardy dolarů (zhruba 22,53 miliard korun). S tímto rozpočtem by šlo opravdu o nejdražší seriál všech dob. Pro porovnání - osmá série Hry o trůny, nejdražší ze všech sérií, měla šest epizod a u každé z nich se odhadoval rozpočet zhruba 15 milionů dolarů. Amazon má podle informací práva na pět sérií seriálu a jedno vedlejší dílo (spin-off).

Na projektu se nakonec nepodílí režisér Peter Jackson, autor trilogií Hobit a Pán prstenů. Faktem ale zůstává, že právě Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů Tolkienův svět představila širšímu publiku. Odnesla si celkem sedmnáct Oscarů a slavila úspěch u diváků i kritiky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!