Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Parodie ostrá jako dešvorc. Spaceballs se možná po třiceti letech dočkají pokračování

Kultura

  6:00
Dešvorc, Lone Starr nebo Tmavá Helma. Snímek Spaceballs (česky někdy překládán jako Vesmírná tělesa) režiséra a komika Mela Brookse před třiceti lety zparodoval Star Wars. Bill Pullman, představitel Lone Starra teď v rozhovoru ke třicetiletému výročí poodhalil zákulisí natáčení. Zároveň se objevily informace o tom, že se u studia Metro Goldwyn Mayer nejspíše plánuje pokračování.

Snímek Spaceballs (1987). foto: Metro Goldwyn Mayer

Princezna Vespa (Daphne Zuniga) se na vdavky ještě rozhodně necítí. Když jí její otec král Roland představí jejího nastávajícího, prince Vália, Vespa se rozhodne déle v království nezůstávat. Popadne pár (desítek) nezbytných zavazadel a ze své rodné planety Druidia uteče. Toho se rozhodne využít vesmírný zloduch Temná helma (Rick Moranis) a princeznu zajmout jako rukojmí. Zachránit z jeho spárů ji může pouze Lone Starr (Bill Pullman), vesmírný kovboj se smyslem pro dobrodružství a pochybnými hygienickými návyky. Asistuje mu přitom jeho rezavý vesmírný karavan a věčně hladový psočlověk Blaf. Spolu se musí vydat na planetu Spaceball, které šéfuje proradný prezident Skroob (Mel Brooks). Jenže i Lone Starr s Blafem mají své postranní motivy...

Snímek Spaceballs (1987).
Snímek Spaceballs (1987).

Han zůstal sólo. Odešli režiséři samostatného filmu o legendě Star Wars

Od premiéry snímku uplynulo v sobotu 24. června přesně třicet let. Bill Pullman se ve slavnostním rozhovoru pro magazín The Hollywood Reporter rozpovídal o zákulisí natáčení. Mimo jiné prozradil i to, že se při hraní musel řídit radami režiséra Brookse, protože Star Wars, zdrojový materiál, před samotným natáčením nikdy neviděl. Podle Pullmana se Brooks staral o zdraví svých herců - věřil tomu, že modrá plátna, na která se přidělávaly triky, jsou špatná pro zdraví očí. Herci, kteří před nimi stáli, si museli dávat pravidelné a dlouhé přestávky.

Zároveň na veřejnost pronikají informace o tom, že Mel Brooks vyjednává se studiem Metro Goldwyn Mayer o natočení pokračování. Vzhledem ke vzrůstající popularitě Star Wars se to jeví jako logický krok.