Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Patti Smith v Praze zavzpomínala na mrtvé a zahrála i písně Velvet Underground

Kultura

  10:40
PRAHA - V beznadějně vyprodaném pražském Divadle Archa včera v rámci turné k oslavě 40. výročí svého debutového alba Horses vystoupila americká zpěvačka Patti Smith. Legendární zpěvačku, kterou doprovodili dva členové původní kapely Lenny Kaye a Jay Dee Daugherty společně s hráčem na basovou kytaru a klávesy Tonym Shanahanem, už při příchodu na jeviště přivítal bouřlivý aplaus.

Z koncertu Patti Smith v pražském Divadle Archa. foto: MAFRA - Tomáš Krist

Osmašedesátiletá hudebnice písněmi z debutového alba Horses produkovaného někdejším členem Velvet Underground Johnem Calem vyplnila téměř polovinu koncertu. Z jedné z nejdůležitějších nahrávek populární hudby, která ovlivnila generace rockerů, hned v úvodu zazněl hit Gloria. Během koncertu posluchači nadšeně reagovali i na další písně z desky, na které se podílel český kytarista Ivan Král, jako například Birdland, Free Money nebo Break It Up. Při písni Elegie vzpomenula Smith několik zemřelých hudebníků. Mimo jiné zazněla jména bývalého kytaristy Rolling Stones Bryana Jonese, kytaristy Jimiho Hendrixe, členů punkové legendy Ramones nebo svéjo zesnulého manžela, kytaristy kapely MC5 Freda Smitha.

Z koncertu Patti Smith v pražském Divadle Archa.
Z koncertu Patti Smith v pražském Divadle Archa.

Smithová, která byla loni jednou z hlavních hvězd festivalu Trutnoff Open Air, do programu zařadila i skladby „nejlepší kapely, která pochází z New Yorku“, Velvet Underground. Na konec bouřlivě aplaudovaného koncertu zazněl hit kapely The Who My Generation z pera Peta Townshenda. V samotném závěru Smithová zahrála na kytaru skladbu Happy Birthday pro svého syna Jacksona, který dnes slaví 33 narozeniny.

Deska Horses vyšla 10. listopadu 1975, na den výročí smrti básníka Arthura Rimbauda, jednoho z umělců, kteří na Smithovou měli velký vliv. V České republice vystoupila Smithová několikrát. V Divadle Archa se představila naposledy v roce 2009.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...