Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Petar Introvič dokázal nepředstavitelné: autenticky počeštil blues

Petar Introvič v roce 2015 na mezinárodním festivalu Blues Alive foto: Ivan Prokop

Ve čtvrtek v podvečer zemřel hudebník a zpěvák Petar Introvič, zásadní postava české bluesové scény. Bylo mu 68 let. Od června se potýkal s následky vážného zranění na kole, celý život byl totiž vášnivým cyklistou. Těmto zraněním podlehl, jak uvedl jeho syn Petr na sociálních sítích.
  12:06

Petar Introvič byl zakladatelem a frontmanem skupiny Bluesberry, jejíž existence (pravděpodobně) skončila jeho úmrtím. V každém případě se jednalo o nejdéle existující domácí bluesovou kapelu. Introvič byl jedním z průkopníků tohoto žánru v Česku, Bluesberry založil v roce 1971 na pražské Hanspaulce, kde se stali jednou z nejvýraznějších představitelek tamní silné muzikantské komunity a středobodem legendárních jamsessionů v restauraci, přezdívané Houtyš.

Od počátku Bluesberry vycházeli z nahrávek amerických zejména countrybluesových hudebníků, Introviče samotného nejvíce ovlivnila dvojice Sonny Terry & Brownie McGhee, měl ale rád i mistry elektrifikované podoby blues, ať už Muddyho Waterse nebo z druhé strany Atlantiku Johna Mayalla.

Počeštěním jejich převzatých písní i následnou vlastní hudební tvorbou vybudoval Introvič a Bluesberry vlastní ryzí českou, totiž hanspaulskou poetiku, která je jakýmsi průnikem pražské hospody, české trampírny i raného beatu. Zásadní byly v písničkách texty, často velmi vtipné a plné nadhledu, které pro Bluesberry psal textař Jaroslav Müller.

Kapelou Bluesberry za léta existence prošla řada hudebníků. Z těch nejznámějších nynější frontman kapely Krausberry Martin Kraus, pianista, herec a bavič Václav Kopta anebo již zesnulý legendární kytarista a výrobce kytar Peter Jurkovič.

Bluesberry díky své dlouholeté ojedinělosti na české scéně (v 70. a 80. letech se daly v Česku bluesové kapely spočítat na prstech maximálně dvou rukou) měli možnost koncertovat na akcích, vymezených převážně jiné hudbě. Hráli například na Pražských jazzových dnech, vyli laureáty soutěže folkového festivalu Porta. Až s novými poměry byli k vidění nejčastěji právě na bluesových scénách, kam tradičně patřili.

Když v roce 2015 mezinárodní festival Blues Alive během jednoho večera představoval v komponovaném pořadu úhelné kameny vývoje blues na české scéně, vedle Jiřího Suchého nebo Luboše Andršta zde nesměli chybět ani Bluesberry coby jedna z nejautentičtějších českých kapel. Hlavním nositelem této autenticity byl právě jejich frontman, kytarista, harmonikář a zpěvák Petar Introvič.

Autor: