Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Petice proti vrahovi. Zpěvák Cantat, který zabil svou přítelkyni, ruší všechna vystoupení

Kultura

  6:00
Více než 75 tisíc lidí podepsalo petici za odstranění zpěváka Bertranda Cantata z významného francouzského letního hudebního festivalu Papillon de Nuit (Noční motýl). Cantat totiž v roce 2003 brutálně umlátil svou tehdejší přítelkyni, francouzskou herečku Marii Trintignantovou. Zpěvák v oficiálním vyjádření oznámil, že ruší všechna svá festivalová vystoupení.

Francouzský zpěvák a kytarista Bertrand Cantat. foto: Youtube

Když pořadatelé letního hudebního festivalu Papillon de Nuit oznámili, že jedním z hlavních hudebních taháků bude zpěvák a kytarista Bertrand Cantat, spustili tím lavinu protestů. V reakci na oznámení vznikla internetová petice za Cantatovo odstranění z festivalu. Petice zatím posbírala více než 75 tisíc podpisů a pořadatelé opravdu Cantatovo vystoupení odvolali. 

Francouzska herečka Marie Tritignantová ve snímku Na křídlech slávy (1990).
Francouzský zpěvák a kytarista Bertrand Cantat.

‚Nejsem takový.‘ Bývalý frontman Talking Heads se omluvil za absenci žen na novém albu

Zpěvák 1. března vyjel na turné ke svému novému albu Amor Fati. V pondělí ale v oficiálním vyjádření všechna svá plánovaná vystoupení na festivalech zrušil, aby „pomohl organizátorům odolat tlakům a zároveň ukončil kontroverze spojené s jeho vystoupením“. Dále píše: „Svůj trest jsem si odpykal. žádným privilegiím jsem se netěšil. Dnes si přeji, jako každý občan, mít právo se znovu zapojit do veřejného života. Mít právo znovu vykonávat své povolání.“Jako takzvaný Amor Fati, název Cantatova nového alba, se mimo jiné označuje stav, ve kterém se jedinec smiřuje s událostmi ve svém životě. 

12.března 2018 v 19:38, příspěvek archivován: 13.března 2018 v 19:53

Pour mettre fin à toutes les polémiques et faire cesser les pressions sur les organisateurs, j’ai décidé de retirer notre projet de tous les festivals d’été.

Bertrand Cantat

Bertrand Cantat umlátil Marii Trintignantovou v roce 2003 na hotelovém pokoji ve Vilniusu, hlavním městě Litvy. Trintignantová byla známou a úspěšnou herečkou, takže byl zpěvákův případ velmi medializovaný. Bertrand Cantat, frontman populární rockové kapely Noir Désir, byl navíc ve Francii znám jako bojovník za dobročinné účely. Cantat byl následně odsouzen na osm let vězení, ale ve se dostal již po uplynutí poloviny trestu. V roce 2013 se vrátil do hudebního světa singlem Oh Amadou.