Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Petr Nikl si pomocí hraček povídá s maminkou a jejím dílem

Kultura

  14:15
NAPAJEDLA - Napajedelské muzeum otevřelo stálou expozici nafukovacích hraček, které v 60. a 70. letech minulého století pro Fatru Napajedla navrhli designéři Libuše Niklová a Alfréd Klug.

Z výstavy Dialog s maminkou foto: ČTK - Zdeněk Němec

Návštěvníci si mohou prohlédnout hračky, kteří si mnozí pamatují z dětství - červeného buvola, modrého slona, pískací černou kočku či žlutého lva. Autorem expozice je syn Libuše Niklové, výtvarník Petr Nikl.

"Je to expozice pro všechny smysly. Je nazvaná Hřiště hraček. Není to náhodou, protože vystavovat hračky v nedotknutelných pozicích ve vitrínách je paradox," uvedl Nikl.

Do vitrín při stěnách tak umístil jen staré vzácné exponáty a v prostoru je herna. Navrhl ji jako hru 'Člověče, nezlob se', kde si děti i dospělí mohou vzít do rukou proslulé sedací nafukovací hračky a zahrát si s nimi na hrací ploše, která zabírá velkou část sálu.

Niterný dialog s matkou

Vedle toho se lidé interaktivní cestou dozvědí o historii výroby hraček ve Fatře Napajedla i o díle Niklové a Kluga. "Věnujeme se archivním hračkám i dokumentačním materiálům, nainstalovaným hravou formou a doplněným videoprojekcí. Je tam také interaktivní dotyková obrazovka pro skládání varhánkovitých hraček," řekl Nikl.

Expozici vytvořil s designérkou Zuzanou Lednickou a kurátorkou Terezou Bruthansovou, autorkou knihy o Libuši Niklové. Pod taktovkou tohoto týmu vznikla i putovní retrospektiva návrhářky, jež před dvěma lety slavila úspěch v pařížském Muzeu dekorativních umění.

Petr Nikl stojí i za výstavou Dialog s maminkou, kterou Muzeum v Napajedlech v těchto dnech rovněž otevřelo. Nikl prostřednictvím kresby a průsvitných nafukovacích hraček niterně komunikuje se svou matkou a jejím dílem.

Výstavu, která v muzeu potrvá do 27. července, doplňují dvě videoprojekce.

Libuše Niklová (1934-1981)

Za inovativní přístup k technologiím a designu hraček se v loňském roce dostala do síně slávy českého designu. Začínala s malými gumovými pískacími postavičkami a zvířátky, které tvořila v 50. a 60. letech pro břeclavský Gumotex. Její jméno je však spíše spjato s Fatrou Napajedla, kde působila od roku 1963. Zde také přivedla na svět řadu nápaditých hraček. Později se kvůli ftalátům přestaly vyrábět, nedávno podnik výrobu již zdravotně nezávadných velkých sedacích hraček obnovil.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!