Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Petra Skoumala doprovodily do hudebního nebe úsměvy a živá hudba

Kultura

  17:11
PRAHA - Ve velké síni strašnického krematoria v Praze se v pondělí rodina a přátelé naposledy rozloučili s klavíristou, skladatelem a textařem Petrem Skoumalem. Obřad se za účasti zástupců umělecké scény uskutečnil v odlehčeném duchu, nechyběla živá hudba a úsměvy. Jeden z nejoriginálnějších českých skladatelů populární hudby zemřel 28. září po těžké nemoci ve věku 76 let.

Poslední rozloučení s klavíristou, skladatelem a textařem Petrem Skoumalem se konalo 6. října v Praze. Skoumal zemřel 28. září ve věku 76 let. foto: ČTK

Na přání pozůstalých nebyli do obřadní síně vpuštěni fotografové a obřad se obešel bez osobních kondolencí. Zněla živá hudba, o kterou se postarali Skoumalovi spoluhráči Olin Nejezchleba a Norbi Kovács nebo houslista Jan Hrubý. Z reproduktorů zazněla na závěr Skoumalova skladba Starej pán.

NAPSALI JSME:

Na tvářích přítomných vyvolal úsměvy smuteční projev Marka Ebena. „Žádné smuteční hosty tady nevidím. Všichni jste pozůstalí po Petrově hudbě, poezii a humoru,“ uvedl Eben. Skoumal podle něho miloval chyby a trapasy na pódiu, takže by byl určitě nejraději, aby řečník svůj projev „zvoral“.

„Petr měl známé v ‚centrálním skladu nápadů‘, ocenil Eben Skoumalův talent. Nejezchleba zase vyzdvihl, že Skoumal jako jeden z mála umělců „byl schopen legraci rozdávat i přijmout“.

Skoumal získal hudební vzdělání nejprve na pražské konzervatoři. Studoval dirigování a později na brněnské JAMU přidal řízení sboru. Po studiích se věnoval scénické hudbě, pracoval například v Činoherním klubu v Praze, kde byl režisérem a hudebním dramaturgem. Tam se potkal se spisovatelem a písničkářem Janem Vodňanským, který se stal jeho dlouholetým spolupracovníkem.

Maxipes Fík nebo Pat a Mat

„Naposledy jsme se sešli v květnu, několikrát jsme zkoušeli písničky z představení S úsměvem idiota, 19.května jsme to v Praze hráli přesně po pětačtyřiceti letech od premiéry v roce 1969. Pak jsem ještě na požádání Ochranného svazu autorského Petrovi předával na pódiu Divadla Hybernia cenu pro nejúspěšnějšího českého skladatele v zahraničí za jeho hudbu k večerníčkům,“ řekl Vodňanský. Skoumal tvořil i filmovou hudbu. Diváci ji mohli slyšet třeba v několika snímcích Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, jako byly Jára Cimrman ležící spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný. A řada lidí všech věkových kategorií určitě nezapomene na hudbu z večerníčků Maxipes Fík, Králíci z klobouku nebo A je to!. Databáze Ochranného svazu autorského eviduje 779 jeho skladeb.

Na smutečním obřadu se sešli vedle rodinných příslušníků i zástupci umělecké scény. Mimo jiných dorazil hudebník Michal Prokop. Skoumal napsal hudbu pro jednu z jeho nejznámějších písní Kolej Yesterday. Mezi přítomnými byli také Ivan Hlas, Jan Burian a Luboš Pospíšil, hereckou branži reprezentovali Jan Kačer, Josef Somr, Jan Potměšil nebo David Matásek.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...