Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pianista Brad Mehldau se vyhrál z koronavirové karantény

Brad Mehldau foto: archiv Brada Mehldaua

Americký pianista a skladatel Brad Mehldau vydal nové album Suite April 2020. Vročení v názvu má svoji logiku. Tvůrce totiž byl v době nejtěžších chvil koronakrize izolován v nizozemském Amsterodamu, nemohl do Spojených států a ze svých stavů se vypisoval v notách, které rovnou v místním studiu nahrával do podoby dvanáctidílné suity.
  15:00

Ze vzájemně propojených nadžánrových miniatur jen některé mají blízko k jazzu, z větší části jde o nadstylový materiál anebo skladbičky v duchu klasické hudby 20. století. Tedy pro Brada Mehldaua typické.

Do dvanácti dílů Mehldauovy suity se vešlo několik pocitových stavů, které v izolaci prožíval, strach z nepoznaného nebezpečí, nepříjemný pocit z udržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi i čekání, až tohle všechno skončí.

Finále suity je ale myšlenkově i hudebně opakem tísnivosti a melancholie: jestli totiž karanténa přinesla (nejen) Mehldauově rodině něco pozitivního, byla to možnost intenzivního trávení společného času. Proto je skladbička In The Kitchen o společném vaření až rozverná, Family Harmony vyloženě zpěvná a Lullaby je prostě hravá ukolébavka, v jejímž podtextu je jistota, že všechno dobře dopadne.

Na autorskou Mehldauovu suitu pak ještě navazují tři coververze: „posilující“ píseň Neila Younga Don’t Let It Bring You Down, skladba v USA enormně populárního popového písničkáře Billyho Joela New York State of Mind, která odráží Mehldauův stesk po domovské metropoli, a starý standard Jeroma Kerna Look for the Silver Line.

Kromě toho, že Mehldau muzikantskou prací pomohl v těžké době sám sobě a nyní třeba pomáhá silou své hudby svým fanouškům, album Suite April 2020 má i svůj praktický „pomocný“ rozměr. Limitovaná edice jednoho tisíce LP desek na kvalitním vinylu a s podpisem Brada Mehldaua se prodává za sto dolarů, přičemž veškerý výnos (nejen Mehldau, ale i výtvarnice obalu, výrobní a distribuční firma se zřekli honorářů) jde na účet nadace na podporu jazzových muzikantů postižených koronavirovou pandemií.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!