Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Úžas i úděs rodičovství podle Nicka Cavea

Kultura

  7:00
PRAHA - Počínaje dneškem startuje nový seriál o písních, které se autorům Lidových novin nesmazatelně vryly do paměti. První vzpomínka patří O Children a Nicku Caveovi.

Melancholik Nick Cave foto: Reuters

Nick Cave nemá zrovna málo podobných melancholických kusů, jako je tenhle, některé z nich jsou o hodně známější, snad i lepší. Nedávno jsem ji ale při práci zaslechl... a bylo po práci.

Nick Cave: O Children

Písnička je z desky Abbatoir Blues / Lyre of Orpheus
Rok vydání: 2004

Povědomá melancholická kytara, klavír, hlas, v textu smrt, snad vražda, možná záchrana nebo její přelud. Před ničím se nezastavující Caveův sarkasmus v textu jako kdyby se tloukl se smutnou a nijak neshazovanou touhou v jeho hlase, ale spíš k ní patří.

Možná je to hlas člověka lačnícího po tom, nemuset být sarkastický. A jeho barva v okamžiku, kdy zpívá slovo „children“, evokuje úžas i úděs rodičovství. „Odpusťte nám, co jsme udělali, ze začátku to byla docela legrace. Tohle si vemte, než zmizíme pryč - klíče od gulagu.“

Na konci slova o asi iluzorní naději lehounce výsměšná intonace Nicka Cavea trochu bolí, ale co... Třeba naděje je jaksi z principu směšná, nemusí to nutně znamenat, že postrádá smysl. Ach, Nicku...

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště - Robert Schumann: Dva granátníci

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.