Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Samá legrace je v Americe

Kultura

  7:00
V souvislosti s nedávným výbuchem továrny na hnojiva v texaském městečku West se mimo jiné znovu otevřelo téma amerických Čechů. Z přibližně tří tisíc obyvatel tohoto sídla má totiž většina české předky a někteří z těch starších stále mluví „po našem“.

Socha svobody. Mohla vítat i Boženu Němcovou... foto: Reuters

O fenoménu hromadného odchodu Čechů do Ameriky v 60. letech 19. století už dnes běžný člověk nic neví. A přece tehdy, v době bachovského absolutismu a neustálých strachů o živobytí, tento krok zvažovaly i takové persony jako Božena Němcová či K. H. Borovský.

Existuje dokonce celá oblast zlidovělých písniček o „blahobytu v Americe“. „Za velkou louži, tam každej touží, lítaj tam dozlata pečený kuřata, řeky jsou plný piva, o práci se jen zpívá,“ praví jedna z nich. A jiná zase vytrubuje: „Ze samých klobásů dělají ploty, zásoba tvarůžku zahání psoty, samá legrace je v Americe, muzikanti hrajou na jitrnice.“

Žižkov, okres Dakota

Dnes víme, že nešlo ani tak o spontánní akce, jako spíš o masivní kampaň. Lidem odcházejícím za lepším bydlem slibovaly hory doly jak firmy v Hamburku, odkud se vyplouvalo v žalostném podpalubí zaoceánských lodí, tak ti, kteří na tzv. amerických dražbách, pořádaných pravidelně na každé druhé návsi, mohli od odjíždějících rodin za babku odkoupit jejich majetek.

Realita pak s vyprávěním zpravidla neměla nic společného. Kdo přežil cestu, za mořem živořil. Našli se ale i tací, kteří se uchytili a založili celé vesnice a městečka. V jednom cestopisu z roku 1890 stojí, že ve Státech je „několik Nových Prah, Olomouc v okresu Barton, Palacký v okresu Ellsworth, Havlíček v okresu Bon Homme, Plzeň v okresu Kewaunee, Protivín v okresu Howard, Vltavotýn v okresu Brule a Žižkov v Dakotě, okres Yankton.“

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Známý neznámý Jacques Levy

Autor:

Prodej domu 120 m2, Bílina
Prodej domu 120 m2, Bílina

Teplická, Bílina - Teplické Předměstí, okres Teplice
2 890 000 Kč