Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plácido Domingo zpestří českým fanouškům Vánoce

Kultura

  17:00
PRAHA - Dva dny před vánočními svátky zavítá do Prahy slavný španělský tenorista Plácido Domingo. Vánoční galakoncert se uskuteční 22. prosince ve vysočanské O2 areně. Hostem večera by měla být sopranistka Eva Urbanová.

Plácido Domingo na letošním operním festivalu v andaluské Seville foto: Reuters

Plácido Domingo se za českými fanoušky vrací po roce a půl. Loni v létě zazpíval na koncertu pod širým nebem v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Madridský rodák ztvárnil za svou kariéru přes 130 tenorových a barytonových rolí, získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek, což je v operní historii rekord. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem (Tři tenoři).

Začínal jako barytonista, poté přešel do tenorového oboru, ale jeho hlas si do určité míry ponechal barytonové zabarvení. V současnosti se k barytonovým postavám vrací častěji, jejich poloha je nižší, ne tak vypjatá jako u tenorových úloh.

Od starší hudby po modernu a v šesti jazycích

Jednasedmdesátiletý Domingo zpívá v šesti jazycích (španělsky, anglicky, italsky, německy, francouzsky a rusky) a v repertoáru má role sahající od starší hudby přes francouzský, německý a zejména italský romantismus Verdiho, Donizettiho a Pucciniho až k postavám ve Wagnerových operách. Ztvárnil ale i řadu rolí v moderních operách.

Skutečný začátek jeho mezinárodní kariéry se datuje rokem 1968, kdy debutoval v newyorské Metropolitní opeře. Od té doby trvale hostuje na prestižních světových scénách. Je také ředitelem operního domu v Los Angeles, kde obnovil kontrakt do roku 2013. Působil i jako generální ředitel Washingtonské národní opery, v níž pracoval od roku 1996.

Autor: