Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Plastová okna okouzlila. Ceny Vinyla si odnesly B4, Margo a aktivity klubu Punctum

Kapela Margo. foto: Daniel Ort

PRAHA - Vítězové IX. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v pražském Lucerna Music Baru. Za Desku roku kritici zvolili aktuální album Plastová okna dvojice B4. Objevem roku je Margo – projekt zpěvačky a producentky Anety Martínkové. Počinem roku jsou aktivity klubu Punctum.
  22:00

Vyhlášení cen bylo pojato jako koncertní večer s reprezentativním výběrem české hudby. Nejprve se v plnohodnotném koncertním setu představily dvě z nominovaných položek, kapela Metastavy a projekt Margo. Vyhlašovací ceremoniál proběhl v režii moderátorek Zuzany Fuksové a Ivany Veselkové. Poté následoval první letošní klubový koncert patnáctičlenného kolektivu Zvíře jménem Podzim.

Kapela B4.
Kapela Margo.

Právě účast seskupení Zvíře jménem Podzim, které loni výrazně zabodovalo i v rámci mainstreamové scény, deklaruje dlouhodobé snahy organizátorů Vinyly o stírání hranic mezi popovou a alternativní hudbou. „Pomyslná bariéra mezi popem a alternativou je často jen umělá. Alternativní scéna umí produkovat ‚líbivé’ písničky, ale problém je v zázemí kapel, když nedokáží svou tvorbu dostat mezi širší publikum. Tomu se snaží napomoci právě cena Vinyla,” říká jeden z koordinátorů cen Tomáš Grombíř.

Slavnostním vyhlášením cen Vinyla v Lucerna Music Baru letošní ceny Vinyla nekončí. „Hudební ceny Vinyla nejsou jednorázovou událostí spojenou pouze s jedním slavnostním večerem v Praze. Chceme, aby Vinyla měla větší dosah, proto letos opět vyrazíme také do regionů. Stejně jako v minulém roce pod hlavičkou Ozvěny Vinyly plánujeme sérii více než deseti koncertních večerů a přednášek,” dodává za organizátory Vinyly Pavel Uretšlégr s tím, že některé z koncertů proběhnou také v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Kompletní nominace na Vinylu 2019

DESKA ROKU

B4 – Plastová okna

Margo – First I Thought Everyone’s Staring at Me but Then I Realized Nobody Cared – All the Creatures I Met Sitting on the Back Seat and How to Deal with What I’ve Learnt

Palma – Starý duch

Rouilleux– Lycanthropic Sounds

OBJEV ROKU

Margo

Metastavy

P/\ST

POČIN ROKU

Aktivity klubu Punctum

Album Wabi Experience

BCAA – No~one Is an Island (kompilace)

Autor: