Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Plesl a Langmajer jako detektivové. Česká televize v neděli uvede první díl seriálu Zločiny Velké Prahy

Seriál Zločiny Velké Prahy (2021). foto: Česká televize

PRAHA - Nový dobový seriál České televize (ČT) s názvem Zločiny Velké Prahy od 31. ledna zavede diváky do metropole dvacátých let minulého století. Odehrává se v období, kdy se centrální Praha sloučila s osmatřiceti městy a obcemi a vznikla tak Velká Praha.
  17:00

Toto sloučení s sebou neslo i mnoho společenských změn a specifické formy kriminality, kterou se místo četníků začala zabývat pražská státní policie. Historický seriál natočil Jaroslav Brabec, první z deseti dílu má název Dáma v studni.

Seriál Zločiny Velké Prahy (2021).
Seriál Zločiny Velké Prahy (2021).

„Přestože jsou případy v jednotlivých dílech ukončovány, propojují je příběhy postav, které se nějakým způsobem vyvíjejí. Není to jen o tom případu. Seriál není postaven na nějakých brutalitách, o zločinech se spíše mluví, žádná naturalistická podoba,“ řekl dnes na on-line tiskové konferenci režisér Brabec. „Nejedná se o skutečné případy, spíše jimi byly inspirovány,“ dodal.

Policejního prezidenta v seriálu Zločiny Velké Prahy ztvárnil Jiří Bartoška. „Líbilo se mi, že Česká televize do seriálu investovala dost peněz, což se projevilo v tom, že nebyl dělaný narychlo. Třeba scény z mé kanceláře se točily v reprezentativním Pečkově paláci, kostým nebyl vybrán z fundusu, ale byl mi šit na míru, což se mi už dlouho v televizi nestalo. Po této stránce je to kvalitně udělaný seriál,“ uvedl Bartoška.

Osobitého inspektora Havlíka hraje Jiří Langmajer, který zdůraznil, že točit dobový seriál přináší úskalí v podobě nutnosti přizpůsobit svůj vzhled. „Bylo by obtížné lepit si vousy, tak jsem měl svoje originální. Pro mě to znamenalo mít deset měsíců bradku, se kterou jsme byl nucen se i oženit. Takže jsem byl na své svatbě napůl dobový a napůl současný,“ podotkl Langmajer.

V rolích dalších detektivů se objeví Jaroslav Plesl a Denis Šafařík. „Každá postava bude něčím charakteristická. Vrchní inspektor Budík svojí minulostí, inspektor Havlík se zase věnoval spíše ženskému pohlaví, kde budoval svojí agenturní a zpravodajskou síť, a policejní agent Nováček je benjamínek, který do vyšetřování přináší zvláštní postupy,“ sdělil před časem spisovatel Michal Dlouhý, který zastával roli odborného poradce.

Nový seriál Zločiny Velké Prahy navazuje na divácky úspěšné Četnické humoresky, jejichž prvních 13 dílů v roce 2001 sledovalo v průměru 2,1 milionu diváků. Detektivní seriály mají podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka velkou budoucnost. „Detektivka je vlastně pohádka pro dospělé. Funguje stejně, na začátku je nějaké zlo a na konci nad ním zvítězí dobro, Honza osvobodí princeznu a detektiv vyřeší případ. Detektivky fungují dobové i současné a těší nás, že v nominacích na České lvy akademici postavili vedle vedle filmových projektů i seriály Zrádci, Spravedlnost a Herec,“ podotkl.

Tuzemské televize natáčejí několik detektivních seriálů ročně, buď novinky nebo další řady úspěšných sérií. Stejně jako u ostatních žánrů mají diváci rádi příběhy, které jsou adaptované na české prostředí. 

Detektivky a krimi se v televizi drží mezi nejsledovanějšími žánry už několik desítek let. Na stanici Prima mají úspěch se sérií Temný Kraj, kde brutální zločiny řeší elitní kriminalista Petr Kraj (Lukáš Vaculík) a jeho pes Egon, nebo se seriálem Polda. Televize Nova předloni připravila do programu premiérové díly oblíbené Policie Modrava a pokračuje se seriálem Specialisté.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pronájem bytu 2+kk 56 m2
Pronájem bytu 2+kk 56 m2

Křižíkova, Nýřany, okres Plzeň-sever
13 500 Kč/měsíc