Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Po devíti letech v Praze vystoupí hudební vizionář Peter Gabriel

Kultura

  15:15
PRAHA - Britský zpěvák vždy rád propojoval umělecké světy: inicioval vlnu art rocku, zpopularizoval world music a na nejnovějším projektu zahalil své skladby do symfonického hávu. S přibývajícím věkem zní stále naléhavěji. Do Prahy se vrací po devíti letech, tentokrát zahraje v O2 aréně.

Peter Gabriel vystoupí ve čtvrtek 10. října v Praze foto: PeterGabriel.com

Peter Gabriel byl vždycky byl tak trochu o krok napřed. Jeho videoklipy využívaly nejmodernější technologie a triky, srovnatelné s filmy žánru sci-fi. Klip k hitu Sledgehammer byl v anketě magazínu Rolling Stone vybrán jako nejlepší hudební video všech dob.

Od posledního studiového alba Up z roku 2002 začal Gabriel spíše experimentovat s formou. Na koncertních pódiích "zorboval" v průhledné plastikové kouli či se pohyboval na speciálně upravené scéně, která umožňuje chůzi hlavou dolů.

Desky (téměř) bez názvu, zato s názorem

Do hudebního světa vstoupil Gabriel (nar. 1950) již v dětství hrou na klarinet. V sedmnácti založil kapelu Genesis, jež se stala jedním z pilířů uměleckého rocku. Po odchodu z Genesis odmítal pojmenovat kterékoliv ze svých prvních čtyř sólových alb, které tak byly všechny označeny jednoduše Peter Gabriel a lišily se jen vizuálním ztvárněním přebalu. Úspornost výrazu je patrná i v názvech následujících desek: So, Us a Up. Jeho dvoudisková kompilace největších hitů z roku 2003 (Solsbury Hill, Red Rain, Digging In The Dirt, Here Comes The Flood, Steam a další) je zase pojmenována Hit.

Tvorba Petera Gabriela měla vždy silný společenský dopad, třeba když písní o aktivistovi Bikovi upozornil na jihoafrický apartheid. Angažuje se pro Amnesty International nebo Greenpeace, založil festival etnické hudby WOMAD, vlastní nahrávací společnost etnické hudby Real World.

Tance na křižovatce kultur

Vždy jej také uchvacovalo propojení několika uměleckých oborů. Pro londýnský Millennium Dome vytvořil představení OVO, které je jakousi křižovatkou kultur, sepnutých působivým příběhem. Gabriela zajímá i spojení hudby a poezie: "Když nahráváme, zveme si do studia také různé básníky a textaře. Moc se mi to líbí," říká dnešní chlapík s vizáží zadumaného Buddhy s kozí bradkou, jež se vyvinula z někdejších jeho démonických zjevů. Občas si odskočil i k filmové hudbě, spolupracoval například na Scorceseho Posledním pokušení Ježíše Krista (1989).

V roce 2010 vydal album s názvem Scratch My Back, sestavené z coververzí písní Davida Bowieho, Lou Reeda, Arcade Fire, Radiohead, Neila Younga a dalších. Tito umělci pak na oplátku vytvořili coverzverze Gabrielových písní na projektu And I'll Scratch Yours (2013).

V Praze byl Gabriel již několikrát. Na začátku 80. let navštívil "inkognito" vynálezce kinoautomatu Radúze Činčeru, později diskutoval na Fóru 2000. A v květnu 2004 tu převedl show k tehdejšímu turné Still Growing Up. Letos se v Praze zastaví v rámci turné Back To Front, které připomíná jeho slavné album So.

Zbylé vstupenky jsou podle pořadatelů ještě v prodeji.

Autoři: ,