Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Po pauze se na Jatka 78 vrací SKUTR. Předvede Bouři i Malou smrt

Asie

  12:40
PRAHA - Jejich společným snem je režírovat zahajovací ceremoniál Olympijských her, zatím však režisérské duo SKUTR dělá radost převážně českému a evropskému publiku. V pátek a v sobotu uvedou v prostorách Jatka 78 v pražských Holešovicích své nejnovější představení Bouře a tři představení ve spolupráci s tanečnicí Adélou Laštovkovou Stodolovou.

Představení Bouře režisérského tandemu SKUTR. foto: Kateřina Trnková

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský spolu pracují už jedenáctým rokem a kromě vlastních představení, v nichž kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk, režírují i pro přední české scény. Nedávno měl premiéru jejich Evžen Oněgin v hradeckém Klicperově divadle, koncem dubna to bude adaptace úspěšné knihy Podivný případ se psem v pražském divadle Kalich, v červnu jejich již druhá realizace pro Letní shakespearovské slavnosti - Romeo a Julie.

Autorské inscenace SKUTRu se představily na mnoha prestižních festivalech v Evropě a Asii. Jejich posledním autorským projektem je Bouře, kterou loni na podzim uvedli právě v prostoru Jatka 78 v pražské holešovické tržnici - představení na motivy klasické hry Williama Shakespeara v komorním mezinárodním obsazení v čele s maďarským hercem Csongorem Kassaiem.

Martin Kukučka (SKUTR)
Lukáš Trpišovský (SKUTR)

Tentokrát bude uvedena nejen Bouře, ale v rámci dvoudenního minifestivalu také další tři představení, které duo vytvořilo či na nich spolupracovalo s autorkou a tanečnicí Adélou Laštovkovou Stodolovou - Malá smrt, Ženy a Muži. 

Malá smrt představuje poetické divadlo, které spojuje křehkou poetiku tanečnice Adély Laštovkové Stodolové se svérázným pohledem SKUTRu, a je osobitým zpodobněním různých forem lásky. 

Dana Batulková (uprostřed) v představení Ženy.

„Jak žijí v dnešním světě ženy? Jsou na lovu. Co dělají, když je toho na ně moc? Zavařují.“  V představení Ženy účinkují mimo jiné Dana Batulková a Zuzana Stavná. Analogii k němu přestavuje hra Muži, ve kterém se představí Aleš Bílík, Petr Vančura, Jan Meduna, Ondřej Nosálek a Petr Vaněk.

Program Festivalu 10 + 1 let na Skutru, který proběhne 17. a 18. dubna, doplní pohádka pro děti, workshop Josefa Rosena, koncert Fekete Seretlek či otevřená hodina se SKUTRy. 

Jatka 78 v nové sezóně

Prostor Jatka 78 po zimní pauze otevřela ve středu 15. dubna premiéra inscenace s názvem Střepy a chlebíčky divadelního souboru 11:55 . Inscenace sarkasticky komentující společenské, kulturní a politické dění, které v posledních letech hýbe Českou republikou, režíroval Jan Mikulášek. Nejbližší reprízy inscenace Střepy a chlebíčky se tu uskuteční 5. května a 2. června.

Jatka78 budou domácí scénou Cirku La Putyka a kromě nového cirkusu nabídnou projekty současného tance a činohry. Kromě retrospektivy režijní dvojice SKUTR tu v nejbližší době proběhne také benefiční představení souborů Dejvického divadla, Divadla Na zábradlí a Ústeckého Činoheráku.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!