Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Počítačová hra vystřelila českou skupinu ke slávě

Kultura

  14:00
PRAHA - Nový Botanicula Soundtrack od skupiny Dva si během několika týdnů pořídilo už 79 tisíc lidí.

Dva: Bára a Jan Kratochvílovi foto: Jakub Růžička

Jak je možné, že nezávislé duo, které je doma spíš na Radiu Wave než na Radiožurnálu, prodá za pár týdnů víc alb než hvězdy českého popu za celý rok (loňský domácí rekord činil 29 tisíc nosičů)? Odpověď je trojí: Bára a Jan Kratochvílovi jednak dlouhodobě necílí jen na české, ale na mezinárodní publikum.

Dále: prodej hudby na internetu nabral ve světě obrátky a Dva to vědí. A za třetí a především: tento jejich úspěch je propojený se zásadním úspěchem studia Amanita Design, který po hře Machinarium přichází s titulem Botanicula  a suverénně obsazuje nejvyšší příčky v žebříčku herních aplikací v prodejně iTunes.

Svět hry Botanicula

Už když v minulosti objednali hudbu od Tomáše Dvořáka aka Floexe, bylo jasné, že v Amanitě sázejí u her i na nadprůměrně propracovanou muziku. Dva se ponořili do hravých elektroakustických ploch natolik, že z nich bez problému sestavili své třetí oficiální album. „Botanicula má šest levelů a uvnitř nich je spousta různých prostředí,“ líčí Jan Kratochvíl. „S hráčem putuje zvukový podklad a v určitých momentech se k němu přidávají další motivy: hudba se tu vlastně skládá jako lego.“.

Herní Oscar putuje do Čech

Dva se ještě před úspěchem u publika dočkali ocenění od odborníků: v březnu převzali v San Francisku nejvyšší ocenění za hudbu ke hře na Independent Games Festival. „Bylo to velké jak předávání Oscarů. Uváděli to lidi z oboru a bylo příjemné, že nikdo neplácal od věci,“ vzpomíná Bára Kratochvílová.

Album Botanicula Soundtrack je od  19. dubna v digitálním prodeji, během května vychází vinylové elpíčko na českém labelu Minority Records. Soundtrack je také součástí zvýhodněného balíčku her a soundtracků firmy Amanita na webové stránce humblebundle.com (část výtěžku putuje na záchranu deštných pralesů). Balíček - včetně hudby Dvou a Floexe – si zakoupilo už téměř 80 000 zájemců, průměrná cena, kterou si uživatelé určují sami, se pohybuje kolem devíti dolarů. Speciální nabídka je dostupná do středy.

Autoři: ,