Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Poděkujte Bohu a pak zase vypadněte.‘ Osm hlášek a útoků Rickyho Gervaise do řad kolegů

Moderátor Zlatých glóbů 2020 Ricky Gervais se nebál tnout do živého. foto: ČTK/NBC/AP

LOS ANGELES - Komik Ricky Gervais se nebojí legrace z kontroverzních témat. V pozici moderátora předávání Zlatých glóbů žertoval téměř neustále. Kromě koutků úst se ale často zdvihala snad jen obočí. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na osm vtipných nebo kontroverzních výroků z galavečera.
  14:30

Vypadněte!

Komik v Praze

Gervais se živí hlavně jako stand-upový komik. Svůj český debut zažil 10. listopadu loňského roku v pražském kongresovém centru.

Předávání jakýchkoliv cen se v Americe v minulých letech změnila na politické, sociální a ekologické manifesty všeho druhu. Hlavním nepřítelem herců i filmařů je kromě rasismu a odlesňování třeba i americký prezident Donald Trump. Ricky Gervais se snažil tomuto manifestování učinit přítrž.

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte. Většina z vás strávila ve škole méně času než Greta Thunbergová. Takže pokud vyhrajete, přijďte sem nahoru, svou malou cenu si převezměte, poděkujte svému agentovi a Bohu a pak zase vypadněte,“ prohlásil nadneseně. Podle reakcí na internetu se dá soudit, že alespoň část tohoto výroku určitě zlidoví.

Ricky Gervais nemohl na události chybět.
Gareth (Mackenzie Crook), David (Ricky Gervais), Dawn (Lucy Davis) a Tim (Martin Freeman).

Scorseseho Irčan

„Za krátkou chvíli si pustíme krátkou ukázku z filmu Irčan. Má 88 minut,“ prohodil Gervais vtip, kterému se nejvíc zasmál režisér Martin Scorsese. Gervais měl tak trochu pravdu, protože 88 minut netvoří ve skutečnosti ani půlku gangsterské novinky. Příběh mafiánského zabijáka Franka Sheerana (výborný Robert De Niro) má totiž celých 209 minut. Pro Irčana bylo ale předávání Zlatých glóbů zklamáním - ze svých pěti nominací neproměnil ani jednu.

Robert de Niro ve filmu Irčan.

Felicity Huffmanová a americký skandál

Gervais zavtipkoval o tom, že na galavečer přijel limuzínou s SPZ značkou od Felicity Huffmanové. U nás nepříliš známá herečka na sebe upozornila jako jedna z aktérek ohromného skandálu. V první půlce minulého roku se ukázalo, že řada rodičů podplácí komise amerických přijímacích zkoušek SAT, aby vydláždila svým dětem cestu na vysokou školu. 

Huffmanová byla spolu s herečkou Lori Loughlinovou nejviditelnější tváří celého skandálu. V září ji soud odsoudil na 14 dnů ve vězení a 250 hodin prospěšných prací. Teoreticky vzato by tak v extrémním případě Huffmanová skutečně mohla SPZ značku limuzíny vyrobit. 

Vtip se ale setkal s velmi vlažnou reakcí publika. Kamera zabrala tvář herce Toma Hankse se znechucenou grimasou. 

Herečka Felicity Huffmanová míří k federálnímu soudu.

Dcera Felicity Huffmanové

Tím ale strefování se do Huffmanových neskončilo. Gervaisovi je podle jeho slov nejvíce líto hereččiny dcery, protože pro ní celý skandál musel být tou nejvíce trapnou věcí v jejím životě. „A to hrál její táta ve filmu Divočáci!“ dodal moderátor. Otcem Sophie Grace Macyové, dcery Felicity Huffmanové, je americký herec William H. Macy. 

Macy je znám rolemi v úspěšných filmech Fargo, Air Force One nebo Sahara. Jeho role stárnoucího motorkáře v přihlouplé komedii Divočáci (Wild Hogs) mezi ně určitě nepatří. Snímek byl absolutním propadákem u kritiky, ačkoliv finančně to úplná katastrofa nebyla. 

Herečka Felicity Huffmanová.

Leonardo DiCaprio

Populární herec proslul jako playboy, který si za partnerky vybírá výhradně světové modelky, často ještě o mnoho let mladší, než je on sám. Právě z věkového rozdílu Leonarda a jeho partnerek si Gervais udělal legraci. Prohlásil, že když DiCaprio vzal svou mladičkou partnerku na slavnostní promítání jeho novinky Tenkrát v Hollywoodu, což je poměrně dlouhý film, byla po východu z kinosálu dívka pro herce již příliš stará.

DiCaprio se dovede zasmát sám sobě a žert ocenil. Zbytek publika byl poněkud v rozpacích. 

Leonardo DiCaprio jako herec Rick Dalton. Snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019). Režie: Quentin Tarantino.

Selfpromo a Jeffrey Epstein

Gervais využil času na pódiu, aby udělal reklamu svému vlastnímu seriálu Po životě na streamovací službě Netflix. Druhá série černohumorného dramatu o muži, kterému žena zemře na rakovinu a on se rozhodne pomstít světu, dorazí na Netflix letos na jaře. 

„Druhá série je na cestě, takže se má postava na konci rozhodně nezabila. Stejně jako se sám nezabil Jeffrey Epstein. Jasně, vím, že to byl váš kamarád, ale je mi to upřímně jedno,“ prohlásil Gervais.

„Jeffrey Epstein se sám nezabil“ (Jeffrey Epstein didn´t kill himself) je populární konspirační teorie kolující v humorné podobě hojně po internetu. Naráží na to, že podle některých názorů nespáchal americký finanční poradce a filantrop Epstein sebevraždu ve vězení, kam se dostal za sexuální přečiny a pedofílii. Údajně totiž mohl mít inkriminující materiály na americkou vládní špičku (jmenovitě především na neúspěšnou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou), takže byl násilně odstraněn. Pitevní závěry i vyjádření policie nicméně definitivně potvrdily sebevraždu.

Jeffrey Epstein

The Morning Show a Apple

Gervais se pustil i do seriálu The Morning Show, vlajkové lodi streamovací služby Apple+ společnosti Apple. Příběh o skupině moderátorů ranního vysílání s Jennifer Anistonovou a Stevem Carellem v hlavních rolích je podle moderátora „skvělým dramatem o důležitosti lidské důstojnosti a správné volby. Vytvořila ho společnost, pro kterou vyrábí elektroniku děti v továrnách v Číně,“ dloubl si do giganta. Z vedení Applu se vtipu pravděpodobně nesmál nikdo. 

Jennifer Anistonová. Seriál The Morning Show (2019).

Hollywoodská smetánka a terorismus

„Všichni tvrdíte, jak se orientujete ve společenských a sociálních problémech, ale pracujete pro takové firmy, že je to až neuvěřitelné. Apple, Amazon nebo Disney. Kdyby teroristé z Islámského státu měli vlastní streamovací platformu, tak už voláte svému agentovi, co?“ vypustil Gervais snad nejkontroverznější vtip celého večera. Podle reakcí v sále nebylo celebritám úplně po chuti, že je Gervais označil za bezkrupulózní jedince ochotné spolupracovat i s teroristy.

Elton John (vpravo) a Bernie Taupin po předání ceny za nejlepší skladbu "I'm Gonna Love Me Again" pro snímek "Rocketman".