Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Od Veletržního paláce mizí Knížákovy sochy, ten protestuje

Kultura

  15:30aktualizováno  16:34
PRAHA - Těžká technika začala stěhovat rozměrné sochy, které po deset let stály na prostranství před Veletržním palácem. Zmizí tak i sousoší Král a královna, které vytvořil bývalý ředitel Milan Knížák.

Sousoší Milana Knížáka se stěhuje od Veletržního paláce v Praze foto: Jindřich MynaříkLidové noviny

O instalaci plastik rozhodl před více než deseti lety právě tehdejší ředitel Národní galerie Milan Knížák. Vedle jeho sousoší Král a královna byly před budovou sochy Stanislava Kolíbala a Aleše Veselého a objekty vytvořené podle plastik Karla Nepraše a Karla Malicha.

Milan Knížák ovšem považuje manipulaci se svým sousoším za nepřípustnou. "Ta socha patří mně, nepatří galerii, s tou sochou nemůže manipulovat, nemá na to vůbec žádné potvrzení," cituje Knížáka středeční vydání Mladé fronty Dnes.

Národní galerie argumentuje mimo jiné tím, že socha nadále zůstane na půdě Národní galerie, i když to již nebude před průčelím Veletržního paláce.

Současné vedení Národní galerie rozhodlo o odstranění plastik od Veletržního paláce letos na jaře. Jako důvod uvedlo, že sochy nesplňují svůj původní účel, tedy oživení zájmu návštěvníků o Veletržní palác, nejsou dobře viditelné a částečně také omezují pohyb kolem budovy.

Autor: