Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se zdarma na film Ivo Bystřičana Mých posledních 150 000 cigaret

Kultura

  6:00
Chcete přestat kouřit? A čekáte, že vás společnost podpoří? Režisér Bystřičan ve svém filmu zaznamenává svůj pokus skončit s kouřením. Při tom si všímá souvislostí politiky, průmyslu a společenské tolerance. Film nabízíme ve spolupráci se serverem DAFilms.cz až do nedělního večera ke zhlédnutí zdarma.

Z filmu Ivo Bystřičana Mých posledních 150 000 cigaret foto: ČT

Film Mých posledních 150 000 cigaret přibližuje politické a tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i na světě. Autor filmu se v rámci své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu a strategií korporací, jak šířit tabákovou závislost. Formou dokumentárního infotainmentu přináší souvislosti, kterým se tabákový průmysl a politici vyhýbají. Na pozadí osobního příběhu režiséra film zhmotňuje začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí.

"K námětu mě přivedly dvě věci,“ vysvětluje režisér Ivo Bystřičan: „Jako vášnivý a těžce závislý kuřák jsem začal po třicítce pociťovat čím dál horší kondici. Vliv dlouholetého kouření začal najednou být citelný. Rychle doběhnout tramvaj začalo znamenat skoro infarkt. Měl jsem ale strach z přestávání s kouřením. Byla to součást mého života a nedovedl jsem si ho bez cigaret představit.“

Když se Bystřičan začal o kouření, fungování závislosti a možnosti odvykání zajímat, brzy ho to přivedlo ke společenským souvislostem kouření. „Překvapilo mě, s čím vším miliardový tabákový byznys souvisí a kdo všechno ze závislosti na legální droze profituje. A to samozřejmě zdaleka nejsou jen ti, kdo cigarety vyrábějí a prodávají. Důležitými aktéry jsou zejména politici."

Z filmu Ivo Bystřičana Mých posledních 150 000 cigaret

Film je kombinací osobního videodeníku a dokumentu. „Osobní videodeník vytváří linii pro zkoumání politického pozadí naší nejrozšířenější závislosti a hlavní příčiny úmrtí. Problém totiž nepředstavují ani tak výrobci cigaret, jejichž snaha o zisk je pochopitelná, ale stát, který stanovuje pravidla. Film bude analyzovat mechanismy, na základě kterých to nejen u nás vlastně funguje, říká Bystřičan."

"Ve filmu se nesnažím moralizovat kuřáky, aby s tím přestali, ani vést svatou válku proti kouření. Ani kuřák nežije ve vakuu a prvotní rozhodnutí začít kouřit se odehrává ve společenském kontextu. Mě zajímá právě ten kontext a snažím se dobrat toho, proč má smrtící závislost tak dobré přijetí. Chci přinést zamyšlení nad tím, jak je závislost vydávaná za svobodu skvělým obchodním artiklem a nad tím, zda politici jednají ve prospěch veřejnosti."

Autor: