Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Podpořte náš film, stojí za to!, vyzývá Jana Plodková. Ve filmu Absence blízkosti poprvé hraje matku

Kultura

  13:30
PRAHA - Herečka Jana Plodková ztvárnila hlavní roli ve připravovaném filmu Absence blízkosti, který se natáčel letos v létě na Karlovarsku. Štáb složený z absolventů FAMU v čele se scenáristou a režisérem Josefe Tukou, nyní shání peníze na dokončení filmu na crowdfundingovém portálu Hithit.

Jana Plodková při natáčení filmu Absence blízkosti. foto: Silvie Kořenková

Hrdinkou filmu je mladá matka Hedvika, která prochází životní krizí. Cítí, že má raději svého psa než vlastní tříměsíční dítě a oživit mateřskou náklonnost se pokusí prostřednictvím láskyplných rodičovských deníků svého zesnulého otce. V hlavní roli se objeví Jana Plodková, která poprvé ztvárnila postavu matky.

Filmový projekt zatím financoval režisér převážně z vlastních zdrojů, chybějí ale peníze na obrazovou a zvukovou postprodukci. „Naším cílem je vybrat peníze na finální postprodukční práce a pustit do světa film, který bude mít ambici odstartovat společenskou diskuzi o tabuizovaném tématu mateřského odcizení,“ vysvětluje autor scénáře a režisér Josef Tuka.

Josef Tuka připravoval projekt čtyři roky, jako producentka se na filmu podílí jeho někdejší spolužačka z FAMU Asmara Beraki a její společnost Cinema Belongs To Us. Také ostatní tvůrčí profese také zastávají bývalí spolužáci: kameraman Jan Cabalka, zvukař Filip Slavík nebo střihač Šimon Hájek.

Přespávali jsme ve spacácích, Plodková dělala i skriptku
Celý film vznikal v nízkonákladových, téměř polních podmínkách. „Před natáčením jsem se bál, že v průběhu filmování budou členové štábu podráždění, a budou mít blízko ke vzájemným konfliktům, protože projekt vznikal za málo peněz, což mělo samozřejmě vliv i na podobu zázemí pro štáb. Například jsme přespávali ve spacácích nebo v nejlevnějších ubytovnách, já sám jsem ani neměl pomocného režiséra nebo asistenta režie - jen aby se ušetřilo...,“ říká Josef Tuka. Přesto na place podle něj nakonec panovala dobrá nálada. „Ještě dneska, když potkám některé členy štábu, tak nezapomenou zmínit, jak rádi vzpomínají na natáčení Absence blízkosti, a že by si to prý s chutí ještě jednou zopakovali. Zdá, se že natáčení se podařilo - střihač Šimon Hájek si natočený materiál pochvaluje a stále jsme ve fázi, že se do střižny pořád těšíme, což mi vůbec nepřijde málo,“ dodává Tuka. Velký díl obětavosti podle něj projevila i Jana Plodková. „Nejen, že byla z hereckého hlediska skvěle připravená, ale ještě příležitostně zastupovala profesi skriptky, kterou jsme si nemohli dovolit.“

Jedni z klíčových rolí si ve filmu zahrál Cyril Drozda.
Zlomená klapka? Když se na natáčení stane jenom tohle, je to pořád dobré...

Podepsaný plakát, návštěva střižny i soukromá projekce
...to jsou některé z cen, které mohou zájemci získat, pokud na portálu HitHit podpoří dokončení projektu Absence blízkosti. Ceny podpory se pohybují od 100 do 100 100 korun. Mezi cenami jsou například pohlednice s poděkováním Jany Plodkové, plakát, který pro film navrhla mladá fotografka Kateřina Zahradníčková, literární scénář s autorskými poznámkami, pozvánka do střižny nebo do zvukového studia, soukromá projekce i možnost stát se partnerem či dokonce koproducentem filmu. Více o cenách a o projektu na https://www.hithit.com/cs/project/3037/absence-blizkosti

JOSEF TUKA (1979)

Vystudoval rozhlasovou a TV scenáristiku a dramaturgii na JAMU v Brně, poté hranou režii u Věry Chytilové na pražské FAMU. Upozornil na sebe studentskými filmy Saharské písky a Malý okruh pozornosti, které získaly řadu ocenění na mezinárodních festivalech (Cinemaiubit 2010 nebo River Film Festival 2012). Do projektu České televize televize Čapkovy kapsy natočil povídku podle adaptace manželů Šaškových Případy pana Janíka. V roce 2013 získal jeho scénář Šampaňské s modrou stuhou ocenění v soutěži Filmové nadace RWE & Barrandov Studio.

Režisér Josef Tuka.

Autor: