Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podzimní knižní tipy. Začtěte se do africké fantastiky, života Bowieho či Posledních svědků Alexijevičové

Kultura

  14:00
PRAHA - Podzim už je opět tady a s ním i doba dlouhých večerů. I pro toto roční období však máme řadu zajímavých knižních tipů, ať už jde o reportážní literaturu, povídky, biografii, fantasy či poezii.

David Bowie, 1973. Z výstavy v Martin Gropius Bau. foto: Sukita / The David Bowie Archive

Modlitba za déšť.

Modlitba za déšť
Čerstvá „absyntovka” z pera Wojciecha Jagielského vypráví o Afghánistánu, kam se během let 1992 až 2001 vypravil celkem jedenáctkrát. Jagielski popisuje Afghánistán prostřednictvím vzestupů a pádů režimů, válek, portrétů bojovníků. „Jedinečný Jagielského styl v sobě spojuje to nejlepší z reportáže, poezie i prózy, a činí tak z jeho díla skutečný literární klenot,” popisuje nakladatelství Absynt Modlitbu za déšť. Kniha vychází v českém překladu Michaly Benešové.

Poslední svědci.

Poslední svědci
Sběratele knih nobelistky Světlany Alexijevičové v grafickém zpracování Pistorius & Olšanská může jistě potěšit informace, že došlo k vydání posledního z pěti svazků, jež autorka považuje za své kompletní knižní dílo. Konkrétně jde o knihu Poslední svědci, která je opět sestavená ze stovek rozhovorů a stejně jako v případě ostatních knih předkládá zcela ojedinělý literární styl, na nějž jsou čtenáři o Světlany Alexijevičové zvyklí. V případě Posledních svědků zpovídá válečné sirotky, kteří přežili vyvražďování běloruského obyvatelstva německými zvláštními komandy během druhé světové války. Kniha zachycuje běsnění, během něhož fašisté zničili 619 vesnic spolu s jejich obyvatelstvem, popisuje utrpení běloruského lidu a traumata těch nejmenších. Ve slovenštině vyšla kniha také pod nakladatelstvím Absynt.

Bowie - Ilustrovaný životopis.

Bowie: Ilustrovaný životopis
David Bowie – zpěvák, herec, skladatel i producent, jeho jméno budou patrně znát i ti, kteří hudbě jinak nijak neholdují. O pestrém životě úspěšného průkopníka hudebních žánrů píše Fran Ruiz v beletrizované formě biografie. „Biografie s fantaskními ilustracemi a surrealistickými motivy odráží to, co Bowie celý svůj život představoval – směsici obrovského talentu, nápaditého stylu i křehké duše. Budete mít pocit, že životní dráhu Bowieho posloucháte přímo z jeho úst,” prezentuje knihu nakladatelství CPress, pod jejíž hlavičkou životopis vyšel. Bohaté zastoupení ilustrací má na svědomí María Hesseová.

Jiný T.G.M.

Jiný T.G.M
Dalším životopisem, který si jistě zaslouží pozornost je Jiný T.G.M. od Pavla Kosatíka. Cílem životopisu je představit prvního československého prezidenta ve světle 21. století. Věnuje se jeho imponujícím vlastnostem i omylům, líčí jej jako ideového rváče na cestě za vizemi, a především přibližuje ty informace, které mají vztah k současné době. Biografii s jednoduchým, avšak nápaditým, grafickým bílo-červeným zpracováním přichystalo nakladatelství Paseka. Pavel Kosatík na sebe upoutal pozornost již jinými biografiemi, poslední Sběrná kniha, v níž zachycuje rozhovor s Helenou Třeštíkovou, mu vynesla řadu ocenění. Sběrnou knihu jsme do výběru knižních tipů na české autory zařadili loni, seznam je dostupný zde.

Alias Grace.

Alias Grace
Historický román Margaret Atwoodové vychází z historických událostí, vraždy Thomase Kinneara a Nancy Montgomeryové. Z činu byla obviněna služebná Grace Marksová a sluha James McDermott. Grace navštěvuje po deseti letech ve věznici psychiatr Simon Jordan, kterého zajímá Gracina ztráta paměti a snaha vypátrat, zda zločin opravdu spáchala. Alias Grace bylo možné vidět také ve zfilmované podobě, jako televizní seriál ji odvysílala společnost Netflix. Jméno Margaret Atwoodové je v poslední době skloňované především díky seriálu Příběh služebnice natočeném podle její stejnojmenné knihy.

Děti krve a kostí.

Děti krve a kostí
Nakladatelství Host vsadilo na podzim na téměř opomíjenou africkou fantastiku. Příběh Zélie z Orišského království, které bylo kdysi plné magie, sepsala Američanka Tomi Adeyemiová, která se jeho prostřednictvím hlásí ke svým nigerijským kořenům. Děti krve a kostí vypráví o Oriše, v níž kdysi žili mažiové s tmavou kůží, bílými vlasy a magickými schopnosti, jež získali od bohů, vzdouvači, kteří uměli poroučet vlnám, snovači, kteří ovládali sny a ženci, co bděli nad životem a smrtí. Postupem času jejich populace klesala a lidé z nich začali mít strach, až nakonec magie po vražedném nájezdu z království zmizela. Po náhodném setkání s princeznou Amari Zélie získává posvátný svitek, s jehož pomocí je možné obnovit spojení s bohy a vrátit magii do Orišského království. Pro fanoušky fantasy je taky jistě zajímavá Krvavá zima, která vyšla nedávno v nakladatelství Práh a která si za své kulisy vybrala Island. Rozhovor s autorkou Hildur Knútsdóttir si můžete přečíst zde.

Sally Jones a dopis od mrtvého.

Sally Jones a dopis od mrtvého
V rámci knižních tipů je třeba myslet i na ty nejmladší čtenáře. Nakladatelství Albatros vydalo na podzim výpravné dobrodružství gorily, která se naučila číst i psát. Autor knihy a držitel ocenění nejlepší švédská kniha pro děti Jakob Wegelius představuje čtenářům cestu kolem světa, v níž je gorila Sally spolu s kapitánem lodi vlákána do pasti. Kapitán je odsouzen za vraždu, kterou nespáchal a Sally proto musí vymyslet, jak jej zachránit. Knihu doprovází řada ilustrací včetně portrétů hlavních postav, s nimiž se může čtenář seznámit hned na prvních stranách knihy. Příběh je vyprávěn z pohledu gorily, sestaven je proto z jednoduchých vět, které ocení zejména mírně pokročilý čtenáři.

Couchsurfing v Rusku.

Couchsurfing v Rusku – Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi
Nakladatelství Kazda na sebe v poslední době upoutalo pozornost díky povídání Stephana Ortha o jeho přespávání v ruských domácnostech mezi Moskvou a Vladivostokem. O Rusku se povídají různé věci, Orth se proto rozhodl vyrazil na desetitýdenní cestu a udělat si vlastní názor. Pro svou cestu se rozhodl využít výhod couchsurfingu, tedy přespávání zadarmo u místních. Jeho výhodou je především možnost promluvit si s místními, poznat jejich názory, humor i způsob života.

Neobvyklý typ (něco málo povídek)

Neobvyklý typ (něco málo povídek)
Knižní prvotina oscarového herce sbírá veskrze jedno pochvalné hodnocení za druhým. Jak už vypovídá podtitul knihy, jde o soubor celkem 17 povídek, které se liší žánrem, postavami, místem i dobou. Na čtenáře tak čekají příběhy o soužení válečného veterána, nečekaném objevu surfaře, nebo sloupařky z maloměsta. Kniha vydalo v lososovém provedení obálky nakladatelství Domino.

Na Větrově.

Na Větrově
Poslední tip směřuje do vod poezie, o které se tolik nemluví. Konkrétně jde o druhou básnickou sbírku Jindřicha Jinocha, která dostala název Na Větrově a jež vyšla v první polovině tohoto roku. Autor se vrací ve vzpomínkách na místa, kde vyrůstal a lidem, co znal. V básních se soustředí zejména na věci, které ho obklopují nikoli na sebe. Sbírka vyšla pod nakladatelstvím JT´s, které svým názvem odkazuje na vlastníka a básníka Jana Těsnohlídka. Taktéž jemu v letošním roce vyšla sbírka Hranice a zdi, rozhovor k ní si můžete přečíst zde.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!