Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pohoda podvacáté. Největší slovenský festival prozáří PJ Harvey i Prodigy

Kultura

  11:00
TRENČÍN - Už podvacáté se ve čtvrtek otevřou brány největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda. Hlavní hvězdou prvního dne přehlídky, kvůli níž si na letiště v Trenčíně nachází cestu rok od roku čím dál víc Čechů, bude anglická rocková písničkářka PJ Harvey.

Specifickou barvu koncertu dodávaly saxofony. foto: Primavera Sound, Eric Pamies

Vary: Jean Reno převzal od Bartošky cenu. Smím s ní do letadla? žertoval

Zpěvačka PJ Harvey se momentálně nachází na evropském turné k poslednímu, výborně přijatému albu The Hope Six Demolition Project.

S novým programem, jehož součástí jsou téměř všechny písně z nové desky a několik přearanžovaných starších skladeb, a s devítičlennou neortodoxně znějící kapelou projela PJ Harvey už řadu evropských sálů i festivalů, včetně tak významných akcí, jako jsou rockové přehlídky v britském Glastonbury nebo dánském Roskilde či ta jazzová ve švýcarském Montreux.

Deklamace i křik

O jejím vystoupení před několika desítkami tisíc návštěvníků na barcelonském festivalu Primavera Sound napsal server Lidovky.cz: „PJ Harvey je v mimořádné formě. Jako by omládla a opětně zrockovatěla. Dlouhá černá sukně s rozparky vlastně po celé délce na obou stranách jí umožňuje neuvěřitelně sexy pohyby na pódiu, stylová členitost písniček otevírá možnosti předvedení širokého hlasového rejstříku od deklamace po emotivní rockový křik, který pro ni býval kdysi typický.“

Těsně před PJ Harvey vystoupí na Pohodě další v našich krajích velmi oblíbená kapela Gogol Bordello, koncertně velmi divoký „šraml“ imigrantů z východní Evropy vedený Eugenem Hützem. Pomyslný startovní výstřel festivalu bude patřit Milanovi Lasicovi a orchestru Bratislava Hot Serenaders.

Prodigy a spol.

Také headlineři dalších dní patří mezi zajímavá jména, která jsou momentálně na festivalovém trhu k mání. Hodně slovenských fanoušků přilákají The Prodigy, s jejichž aktuální dobrou formou měli Češi tu čest vloni, v létě na festivalu v Trutnově a na podzim v Praze. V Trenčíně se jim dostane cti v sobotu v noci festival Pohoda jejich „nepříliš pohodovou“, zdravě agresivní muzikou zakončit. Mezi dalšími známými jmény najdeme mladou britskou kytarovku The Vaccines, islandské „atmosfériky“ Sigur Rós, rakouský elektroswingový projekt Parov Stelar, irskou elektropopovou zpěvačku Róisín Murphy anebo britské postpunkery Savages. Příznivci taneční hudby si přijdou na své při setu legendárního DJ Shadowa a ti, kdo upřednostňují elektronickou hudbu naživo, vy užijí možnosti poslechnout si projekt Flying Lotus.

Pro fajnšmekry

Začal festival Rock for People, dorazily tisíce lidí

Pohoda ovšem slibuje i hudební setkání skutečně výjimečná, určená hudebním fajnšmekrům různých žánrů. Jedním příkladem za všechny budiž sestava, která obklopí legendárního čtyřiaosmdesátiletého jamajského kytaristu Ernesta Ranglina. V ní mimo jiné zasedne u bicích „stvořitel afrobeatu“ Tony Allen, na saxofon zahraje slavný britský hudebník Courtney Pine a zazpívá známý Senegalec Cheikh Lô.

Své zástupce na Pohodě bude mít i česká hudební scéna. Reprezentuje ji například David Koller s kapelou, Lenka Dusilová a Baromantika nebo Midi Lidi.

Na serveru Lidovky.cz vám přineseme z festivalu Pohoda každý následující den reportáž.

Autor: