Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

POHODA POTŘETÍ: Večer s brit popem a french popem

Kultura

  12:08
Jestliže návštěvníci letošní, třiadvacáté Pohody zažili na trenčínském letišti nějaký opravdový zázrak, týkal se počasí. To páteční, kdy navzdory předpovědím jen lehce zakrápalo, což jen pročistilo ovzduší, bylo lze považovat jen za běžný omyl meteorologů. To sobotní ale celou "nauku o počasí" odkázalo někam mezi astrologii a lebkozpyt. Totiž mezi pochybné pavědy.

Pohoda 2019, Trenčín (Liam Gallagher) foto: Pohoda/Naďa Kosciková

Předpověď totiž ještě v sobotu ráno hrozila celodenním kontinuálním deštěm, zimou a jednou bouřkou za druhou. Nakonec se nad trenčínským letištěm přehnala jen jedna, asi tak čtvrthodinová, jak rychle přišla, tak rychle odešla, a jediný, kdo na ni doplatil, byly místní hvězdy Korben Dallas, jež svůj koncert na hlavním pódiu musely na tuto dobu přerušit a adekvátně jej zkrátit. Jinak ale bylo počasí festivalově ideální, a to vlastně celé tři dny. Prostě pohoda.

Pohoda 2019, Trenčín (KOKOKO!)
Pohoda 2019, Trenčín (Sudan Archives)

Hlavní hvězdy sobotního dne, resp. večera, byly dvě. A bylo na každém, kterou z nich upřednostnil. Každopádně obě splnily, a vlastně možná předčily očekávání. Liama Gallaghera jsme před třemi týdny viděli v Praze na Metronomu, v Trenčíně odehrál stejný set, jen výrazně lépe nazvučený. Řízné kytary zněly opravdu řízně a frontmanův frackovský zpěv opravdu čítankově frackovsky.

Základní písmena britpopové abecedy zvláště v písničkách z doby Oasis byla příjemnou reminiscencí na mládí mnoha z návštěvníků, a na jejich otevřených reakcích, které dokonce jindy odtažitého zpěváka několikrát donutily k chvále tisícihlavého sboru, to bylo znát. A mladí, ti, kteří se v době největší slávy hitů Wonderwall a dalších narodili, sledovali romantické vlnění svých starších spolunávštěvníků s pochopením.

Stejně jako je Liam Gallagher ztělesněním madchesterské arogance, je Charlotte Gainsbourgová, druhá hlavní hvězda sobotního večera, ztělesněním francouzského šarmu. Málokterá z hudebních hvězd je na pódiu tak přirozená jako ona. Vlastně působí jako úplně normální mírně odrostlá holka odvedle, v džínách, se kterou byste klidně mohli chodit a s pinglem na zádech s ní stopem procestovat kus světa, aniž by se ošklíbala nad nepohodlím.

Scéna, na které vystupuje, je přitom vcelku hi-tech, plná blikajících obdélných a čtvercových rámů, které výborně dokreslují samotné písně. Gainsbourgová není žádná extra zpěvačka, ale má v hlase vlastně totéž, co někdejší šansoniéři (byť její písně s tímto žánrem nic společného nemají) - skutečný prožitek. A oproti vystoupení vloni na barcelonské Primaveře je její současný set mnohem hybnější, nejen k poslechu, ale i k tanci, či přinejmenším k podupávání.

Sobota na Pohodě byla samozřejmě plná i další hudby, z dosud neznámých účinkujících nejvíce zaujali KOKOKO! z Konga. Kapela, která prostřednictvím podomácku vyrobených nástrojů jednak elektronického charakteru, jednak akustických, navazujících na tradici afrického instrumentáře, vyrábí hypnotické, tanečně-psychedelické plochy, schopné uvést do transu podle těch nejlepších afrických pravidel.

Anebo Američanka s africkými kořeny, říkající si Sudan Archives. Osamocená dívka na pódiu ve velmi - velmi! - průhledné říze s elektronickým nádobíčkem a houslemi, napojenými na looper, vytváří velmi zajímavé, vlastně až alternativní hudební předivo, poskládané z rytmicky invenčních počítačových základů, neobvyklého stylu hry na housle a zpěvu, který může připomínat klasické R&B, ale zde je použité v naprosto odlišném hudebním kontextu.

Jako celek letošní Pohoda nejen potvrdila svoji výjimečnou pozici mezi slovenskými festivaly mimořádně stylově barvitým programem a nakonec i společenským akcentem (výrazná proevropskost, podpora současných politických změn v čele s volbou prezidentky Čaputové, jež byla festivalovým hostem v pátek), ale také přesvědčila, že se vyplatí jejího vábení uposlechnout i návštěvníkům z jiných zemí. Třeba z Česka.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!