Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pohřbí nového Aladina Will Smith jako děsivý digitální džin? Fanoušci si stěžují na sociálních sítích

Kultura

  5:00
AGRABAH - Chystaná hraná verze disneyovské pohádky Aladin (anglicky Aladdin) od režiséra Guye Ritchieho se dočkala první delší ukázky. Představil se v ní herec Will Smith jako modrý džin. Jeho odhalení se ale setkalo se silnou kritikou na sociálních sítí, protože lidem nový džin přijde nereálný. Snímek zamíří do českých kin 23. května.

Mena Massoud jako Aladin. snímek Aladin (2018). Režie: Guy Ritchie. foto: Disney

Předávání hudebních cen Grammy je velkolepá událost. Možná více než o oceněných se na sociálních sítích v neděli mluvilo o nové ukázce na Aladina, která měla na tomto galavečeru premiéru. Will Smith totiž v nové roli diváky úplně neohromil.

„Bože můj, Will Smith vypadá jako digitální džin příšerně!“ sdílela na Twitter skupinka filmových kritiků The Young Folks. „Jeho džin vypadá jako něco z reklamy na povinné ručení, kterou televize dávají ve dvě ráno,“ zavtipkoval na svém účtu uživatel Matt Buechele. „Mám Willa rád, ale jeho džin to celé zkazil,“ shrnul na svém profilu uživatel Ricky Pomales. „Ten džin vypadá ku*evsky strašidelně,“ nešetří modrého tvora uživatel raige99 na sociální síti Reddit.

Přitom zpočátku Smithův džin vypadal zcela jinak. V prosinci 2018 zveřejnil magazín Entertainment Weekly sérii fotek z natáčení. Herci pro magazín i speciálně zapózovali. Už tato verze, na které Smith ještě modrý nebyl, strhla vlnu kritiky.

19.prosince 2018 v 14:28, příspěvek archivován: 11.února 2019 v 12:53

Klasika

Nový Aladin by je přímým remakem (předělávkou) klasické animované pohádky z roku 1992. Ta je zase inspirovaná stejnojmenným příběhem ze sbírky Tisíc a jedna noc. Aladinův příběh z arabštiny přeložil v 17. století francouzský spisovatel a archeolog Antoine Galland.

A to nejsou ani první potíže, se kterými se snímek potýká. Pro potřeby hraného Aladina totiž scenáristé vytvořili postavu bílého prince Anderse (hraje ho Billy Magnussen). Na sociálních sítích fanoušci obviňovali filmaře z takzvaného whitewashingu (praktika dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického původu). Podobný problém se objevil v lednu 2018, kdy se sociálními sítěmi šířila informace o tom, že filmaři natírají tváře bílých komparzistů hnědou barvou.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...