Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Seriál Most! mohl mít jiného režiséra. Scenárista Kolečko si ale nakonec vymínil Prušinovského

Kultura

  19:35
Uherské Hradiště - V případě úspěšného seriálu České televize (ČT) Most! se zvažovala také účast režisérů Marka Najbrta či Bohdana Slámy. Na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti to v pátek řekl kreativní producent ČT Michal Reitler. Seriál nakonec režíroval Jan Prušinovský, autorem scénáře byl Petr Kolečko. Autorská dvojice spolupracovala třeba i na seriálu Čtvrtá hvězda.

Parta z Mostu. Seriál Most! (2018) Režie: Jan Prušinovský. foto: Česká televize

Film Dukla 61 a seriál Most! mají nominace na festivalu v Soulu

„Kromě Mostu byly projekty společné, ale Honza byl ten, kdo položil základ a Petr to obohacoval, takhle vznikl i Trpaslík. U Mostu to bylo obráceně,“ uvedl Reitler.

Nejdříve vznikl scénář a až poté se hledal režisér. „Když jsme to předkládali na programovou radu, předkládali jsme režiséry, kteří umí natočit sociální drama. Kromě Prušinovského jsme měli Marka Najbrta a Bohdana Slámu. Od každého z nich by to bylo jinak. Ve chvíli, kdy jsme se dostali do fáze, kdy jsme měli napsáno a začali jsem hledat, kdo by to byl, tak to byl Petrův požadavek, pojďme to dát Honzovi, který podle něj nejpřesněji posune scénář, kam to uvažuje,“ uvedl Reitler.

Režisér však podle něj do scénáře Kolečkovi zasáhl, a to když navrhl smrt Čočkina, jedné z postav. „Často se stane, že autora po cestě zradíme. O konce jsou často velké spory. Podobně jsme se s Davidem Ondříčkem přeli o konec Dukly (televizní film Dukla 61),“ uvedl Reitler.

Seriál Most! se stal nejúspěšnějším komediálním seriálem České televize poslední doby. Osmidílná série sledovala osudy lidí ze stejnojmenného severočeského města. Ve svém zpracování se nebojí drsného humoru, postavy nešetří sprostými slovy ani narážkami na společenské či rasové menšiny. „Zajímala nás xenofobie, strach z čehokoliv různého,“ uvedl Reitler.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!