Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Políček nespokojeným fanouškům. HBO poslala finále Hry o trůny do boje o ‚televizního Oscara‘ za nejlepší scénář

Kultura

  5:00
ZÁPADOZEMÍ - Závěrečná epizoda seriálového fenoménu Hra o trůny si vyslechla svou porci kritiky od fanoušků. Mnozí ji označují za nejhorší epizodu seriálu vůbec kvůli nelogickému a uspěchanému scénáři. Přesto právě tuto epizodu se televize HBO rozhodla poslat do souboje o prestižní cenu Emmy, televizního Oscara, právě za nejlepší scénář. Článek obsahuje vyzrazení částí děje Hry o trůny.

Triumf na dosah: královna Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová). Hra o trůny, 8. série, 6. část. foto: HBO

Zklamání z konce Hry o trůny muselo přijít, spisovatel vysvětluje proč. Je to daň za Martinovo ‚zahradničení‘

Poslední série Hry o trůny nechala mnohým fanouškům seriálu, který se na obrazovce objevoval téměř deset let, hořkou pachuť v ústech. Rozvětvený příběh, bohatý na propracované postavy, bylo potřeba ukončit v jedné jediné sérii o šesti dílech. Tvůrci seriálu David Benioff a Daniel Brett Weiss se tohoto úkolu zhostili podle svého nejlepšího přesvědčení. Jenže to nestačilo.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) v troskách Králova přístaviště. Hra o trůny,...
Drak Drogon obrátil svůj hněv proti Železnému trůnu, pod ním se krčí Jon Sníh...

Tempo vyprávění bylo posledních několik sérií opravdu krkolomné. Z plíživého seriálu, který by se dost dobře dal označit za politické drama, se stala vizuálně bombastická akční podívaná, která se snažila příliš neexperimentovat a dávat divákům dramatické pozlátko. Hlavní změna nastala okolo páté série, kdy seriál předběhl literární předlohu. Pak už podle mnohých klesala i samotná kvalita seriálu.

Ahoj, jsi mrtvá

Největším viníkem je podle fanoušků právě poslední série. Při ukončování celého příběhu ságy nebrala ohled na pracně budované příběhy postav a některé z nich ukončila neobřadně během jedné chvíle. Nejzářnějším případem je Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová), která se sedm sérií profilovala jako dobrá královna a ochránkyně slabých, aby se v ní v předposledním díle stala čistokrevná tyranka. V posledním díle ji pak Jon Sníh (Kit Harington) bez většího ohlášení zabil dýkou. Závěr na serveru RottenTomatoes pozitivně ohodnotilo jen 49 procent diváků.

HRA o trůny

Dobrou reputaci seriálu také zkazil kelímek s kávou od Starbucks a plastová láhev z vodou, které filmaři zapomněli v záběrech. Tím spíše, že na vizuálně opulentní zpracování každé epizody z poslední řady televize HBO dala v průměru 15 milionů dolarů (asi 345 mil. korun). V takhle drahém seriálu by se školácké chyby stávat neměly.

Fanoušci na sociálních sítích označili Weisse s Brettem za nekompetentní scenáristy a založili petici na přetočení celé poslední série. „Seriál si zaslouží poslední řadu, která dává smysl,“ píší autoři petice, kterou podepsalo přes 1,6 milionu nespokojených fanoušků. Kreativní dvojce má navíc připravovat další film ze světa Star Wars a fanoušci si již teď bojí výsledku. „D&D (iniciály jejich křestních jmen, pozn. aut.) už zničili Hru o trůny a teď je necháte zničit ještě Star Wars? Kdo si myslel, že je tohle dobrý nápad?“ napsala na Twitter uživatelka s přezdívkou Faith

Fanouškům navzdory

Přihlášení poslední epizody Hry o trůny nazvané Železný trůn do soutěže o scenáristickou Emmy tak působí jako výsměch těm, kteří na sociálních sítích Weisse s Benioffem kritizovali. I přes nižší kvalitu je již teď jisté, že Hra o trůny bude na televizních cenách stále velkým hráčem.

Kromě Emmy za nejlepší scénář pro nejlepší epizodu HBO soutěží i o cenu za nejlepší režii. Do této kategorie poslala hned tři epizody poslední série Hry o trůny - Železný trůn (režiséři David Benioff a Daniel Brett Weiss), Poslední ze Starků (čtvrtá epizoda, režisér David Nutter) a Dlouhá noc (třetí epizoda, Miguel Sapochnik). Právě za třetí epizodu Dlouhá noc, kde se odehrávala velkolepá bitva o Zimohrad, si tvůrci také vyslechli svou porci kritiky. Fanouškům vadilo špatné osvětlení, kvůli kterému toho nebylo ze samotné bitvy příliš vidět. 

Hra o trůny je zkušeným matadorem cen Emmy. Z neuvěřitelných celkových 132 nominací (!) jich 47 proměnila. Třikrát vyhrála cenu za nejlepší seriál roku a dvě scenáristické ceny pro Bretta s Weissem. Nakolik porotu uhranula „zatracovaná“ poslední série, to se ukáže až při slavnostním galavečeru 23. září. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!