Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Policisté nikdy nespí. Televizní seriál Místo zločinu Ostrava natáčeli tři režiséři

Seriál Místo zločinu Ostrava (2020). Režie: Dan Wlodarczyk, Jan Hřebejk a Jiří Chlumský. foto: ČESKÁ TELEVIZE

OSTRAVA - Televizní kriminální seriál Místo zločinu Ostrava, jehož první díl včera uvedla Česká televize, natáčeli tři režiséři. Třináctidílný projekt inspirovaný skutečnými případy vznikl pod vedením Dana Wlodarczyka, Jana Hřebejka a Jiřího Chlumského. Hlavními postavami jsou vyšetřovatelka Ema v podání Pavly Beretové a její kolega Honza, jehož hraje Stanislav Majer.
  11:00

„Hraju takového klasického policejního vlčáka, který když se zakousne, tak nepustí. Ten charakter tam není nějak zvlášť akcentován, detektiv je vlastně takový vypravěč, aby se divák dozvěděl, jak došlo k zločinu a jak byl vyšetřován,“ prohlásil Stanislav Majer. „Myslím, že díky osobité Ostravě budou ty obrázky hezké, a pak bude zajímavé, že se při natáčení vyměnili tři režiséři a každý z nich pracuje trochu jinak,“ dodal.

Seriál Místo zločinu Ostrava (2020). Režie: Dan Wlodarczyk, Jan Hřebejk a Jiří...
Seriál Místo zločinu Ostrava (2020). Režie: Dan Wlodarczyk, Jan Hřebejk a Jiří...

Ema a Honza jsou odlišní kriminalisté. Ona je přímočará a racionální a šéfuje nejen jemu, ale celému prvnímu oddělení ostravské kriminálky. On si ve službě bere vše osobně a neúspěchy považuje za svá osobní selhání. Obtížné skloubení role matky a práce v oddělení vražd Emě připraví těžké chvíle, navíc Honza je jedním z těch, kteří ji berou od začátku s rezervou. Nevadí mu, že ho přeskočil někdo jiný, ale že je to někdo, kdo na tuhle práci podle něj nemá.

„Problematika ženy v mužském kolektivu měla vnést napětí mezi postavy. Pravdou však je, že kriminálka je už z podstaty maskulinní prostředí a přítomnost žen na prvním oddělení není tak samozřejmá, jak by se zdálo u většiny televizních kriminálek,“ řekl režisér Wlodarczyk.

Některé díly seriálu jsou inspirované skutečností, tvůrci však využívají fabulace a změn postav. „Snažíte se vyhnout něčemu, co by mohlo zraňovat oběti nebo pozůstalé. V případě seriálu Místo zločinu Ostrava jde asi u poloviny příběhů pouze o inspiraci skutečným případem, například Smrt v Tunisu nebo Kyselina, anebo o čistou fikci jako v případě dílů Kubelíkův případ a Barvy,“ podotkl režisér Hřebejk.

Další role členů kriminalistického týmu ztvárnili Karel Dobrý a Štěpán Kozub. Společného nadřízeného hraje Pavel Kříž a manžela Pavly Beretové Bořek Slezáček.

Seriál volně navazuje na kriminálku Místo zločinu Plzeň. Tu na podzim roku 2015 sledovalo průměrně 1,32 milionu diváků starších patnácti let, tedy třetina všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi.

Autor: