Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pomáhat je lidské. Českou soudržnost v nelehké době ukáže dokument České televize

Nový dokument České televize. foto: Česká televize

PRAHA - Dokumentaristka Markéta Nešlehová ve svém projektu sledovala osm hrdinů od začátku pandemie až do letního rozvolnění. Nový film České televize Národ sobě 2.0 je vedle snímků od dokumentaristů Adolfa Ziky a Terezy Nvotové dalším svébytným pohledem na pandemii. Česká televize ho uvede na kanálu ČT2 již 1. ledna v 17:05.
  18:00

„Začala jsem jako všichni, šila jsem roušky. Vytáhla jsem starý šicí stroj a pak zjistila, že to není to, co umím. Umím chodit po ulicích a dokumentovat, co se děje. Říkala jsem si, že by to bylo vhodné. Zajímá mě přechodové stádium u lidí. Zajímá mě, co se s nimi děje mimo jejich komfortní zóny,“ říká ke vzniku dokumentu režisérka Markéta Nešlehová.

„Chtěla jsem natočit pozitivní a emotivní dokument a doufám, že se to povedlo. Je v něm zachycena síla, životaschopnost a zjištění, že pomáhat je lidské. Národ sobě 2.0 je o vnitřní síle mnohých z nás a o naději, kterou dáváme ostatním,“ dodává. 

Mezi protagonisty snímku nechybí ti, co šili roušky, zajišťovali sociální služby, nebo se starali o dětské domovy. Autorka zavítala rovněž mezi vězně, kteří během karantény pracovali v call centru a pomáhali ostatním. „Dokument je o tom, jak skvělí jsme byli v první vlně koronaviru. Jak jsme si dokázali pomáhat, jako národ se semknout, jít společně za stejnou věcí a věřit tomu, že to společně zvládneme,“ uvádí kreativní producentka dokumentu Lenka Poláková.


Autor: